Читај ми!

Све што треба да знате пре одласка у лабораторију

Више хиљада различитих анализа доступно је у медицинским лабораторијама. Најсавременији уређаји и опрема користе се у обради узорака приликом тестирања из области биохемије, микробиологије и патохистологије. Које су све предности приватних лабораторијских установа и шта треба да знамо пре него пре него што одемо да извадимо крв или да дамо неки клинички узорак на анализу?

Како се припремити за одлазак у биохемијску лабораторију? Постоје две врсте припреме, физичка и психолошка. Када је о овој првој реч, она подразумева све радње које треба да обавимо пре и током узимања узорка, као и правила у вези са сатницом и исхраном којих треба да се придржавамо. Пацијенти најчешће постављају питања у вези са припремом. 

Узорак који се анализира може се узети у лабораторији, као што је то случај са вађењем крви. Такође, многе биохемијске лабораторије имају патронажну службу, која по позиву излази на терен. Постоје и анализе код којих пацијент предаје клинички узорак на тестирања, на пример - узорак урина. Постоји процедура како да се узорак прикупи и правилно складишти.

Пацијенти ове информације добијају од свог лекара, или од лабораната у биохемијској лабораторији. Веома је важно да се процедура узимања узорка уради правилно, како не би дошло до његове контаминације и нетачних резултата тестирања. Такође, неправилно узет узорак може бити неупотребљив за анализу. Веома је важно да посуда у којој се сакупља и држи узорак, како би се однео на анализу, буде стерилна. Специјалне посуде за ту сврху купују се у апотекама.

Такође, се треба придржавати упутства у вези са временом узимања узорка. На пример, за анализу урина узима се прва јутарња порција. Пацијенти треба да се обрате лаборанту или лекару у вези са свим нејасноћама како да прикупе и чувају узорак до доласка у лабораторију. 

Вађење крви ради се у медицинској лабораторији. Припрема зависи од тога о којим анализама је реч. Међу неким пацијентима постоји заблуда да се крв увек вади ујутру, на празан стомак. Међутим, то је тачно само за неке анализе, док за мноштво њих није важно које је доба дана и да ли сте претходно конзумирали храну или не.

Велика предност приватних медицинских лабораторија је у томе што је њихово радно време дуже. Сходно томе, можете доћи у које год доба дана вам највише одговара, осим ако је реч о анализи пре које не сме да се конзумира храна. Чак и у оваквим случајевима, не морате ујутру рано да идете да извадите крв. Можете да дођете нешто касније, под условом да нисте доручковали и пили кафу, или друге напитке.

Неке приватне лабораторије се налазе на више локација. Радно време им се разликује, а обично је нека од њих дежурна. Има биохемијских лабораторија које раде нон-стоп, чак и током викенда и празника. То је веома практично, с обзиром на чињеницу да може да се деси да су нам хитно потребни лабораторијски налази, ван регуларног радног времена. 

Што се тиче психолошке припреме за вађење крви, она се понајвише односи на децу. Исто тако, особе које су осетљиве и имају страх од игала, треба да нађу начин да свој страх преброде, ради вишег циља. Када водите дете у лабораторију, треба да га кроз разговор припремите на то шта га тамо чека.

Стручно особље у лабораторијама веома је стрпљиво са најмлађима. С обзиром на то да су лабораторијске анализе важан део дијагностичког процеса, важно да родитељи буду свесни колики је значај одласка у лабораторију.

Деци треба објаснити, да ће све брзо бити готово, охрабрити их сопственим примером тако што ћете им испричати да сте и ви као дете вадили крв. Такође, треба поразговарати са њима о њиховим страховима и стрпљиво одговорити на сва њихова питања. У приватним биохемијским лабораторијама деца се спремно дочекују. Ту обично има играчака које окупирају дечију пажњу и одвраћају им мисли од непријатног вађења крви. 

Да ли се у приватним лабораторијама брже добијају резултати? Условно речено, одговор је да. Зашто?

Наиме, за добијање резултата потребно је да прође неко време, које зависи од врсте анализе. То минимално време може бити од петнаест минута до више дана или недеља. Међутим, предност приватних установа огледа се у томе што вам резултат може стићи на имејл чим буде готов.

Аутоматски генерисана порука може се појавити у вашем електронском сандучету у било које доба дана и ноћи. Тако да, ако вам кажу да резултат неке анализе стиже сутрадан, врло је вероватно да ће то бити и раније, у вечерњим сатима истог дана или током ноћи. Сваки сат и минут много значи када сте нестрпљиви да што пре сазнате резултате испитивања. 

Да резимирамо, предности приватних биохемијских лабораторија огледају се у томе да је њихово радно време дуже и флексибилније. Захваљујући томе, не морате да реметите свој дневни распоред, како бисте отишли у лабораторију.

Можете прво завршити пословне и приватне обавезе, без потребе да било шта отказујете или померате. Што се тиче других погодности, оне се односе на преузимање резултата. Нисте у обавези да долазите и лично их преузимате, већ вам могу бити послати на имејл. На тај начин штедите и време и енергију.

Такође, у приватним лабораторијама нема заказивања, гужви и дугог чекања. Амбијент у чекаоници је пријатан, и може да се деси да сачекате пар минута да дођете на ред.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво