Читај ми!

Почиње пост и јешћемо више рибе, али и даље недовољно

Почиње Божићни пост, између осталог и време године када чешће једемо рибу. Ретки су они који слушају савете нутрициониста и имају рибу на трпези бар два пута недељно.

Постоје два податка о томе колико грађани Србије у просеку поједу рибе годишње, наводи гост Јутарњег програма, др Зоран Марковић, професор рибарства на Пољопривредном факултету у Београду. Званични подаци кажу да се у просеку поједе по пет килогрма, а по незваничним подацима, негде око седам килограма по глави становника.

„Колико би требало? Много пута више. Бар пута четири, што значи, неких тридесетак килограма годишње. Или ако не толико, онда на нивоу европског просека, који се креће негде између 23 и 24 килограма по глави становника“, објашњава професор Марковић.

Зашто и поред свих предности које има толико мало користимо рибу у исхрани, професор мисли да постоје три основна разлога. Пре свега, одсуство навике, јер нам је исхрана углавном базирана на месу топлокрвних животиња.

„Други разлог је можда нешто виша цена од неоправдано очекиване. Да би на пример одгајили једну конзумну пастрмку у Србији, у просеку је потребно да прође годину и по дана. Да бисмо одгајили конзумног шарана, три године. Док за конзумно пиле, довољно је 40 до 45 дана“, истиче саговорник Иване Миленковић.

Трећи разлог је, сматра профестор, то што се недовољно популарише и препоручује употреба рибе у исхрани.

Како да препознамо квалитетну рибу

Рибље месо је богат извор протеина, садржи мало масти, има минералних састојака и витамина А и Д који су неопходни за раст, развој и интелектуални рад.

Квалитет рибе углавном прати и висока цена, али не мора да значи да су јефтиније рибе и мање квалитетне. Скуша је, рецимо изузетан оброк, а углавном је доступна свакоме.

Када треба да одлучимо коју рибу ћемо купити професор саветује да је увек је боља жива од свеже рибе, свежа од замрзнуте и замрзнута од конзервисане.

Ако бирамо свежу рибу месо мора бити конзистентно, очи морају бити бистре да бисмо били сигурни да је свежа. Уколико можемо да је додирнемо, ако се прст одмах врати, значи да је тонус добар и да је свежа, уколико остане удубљење, значи да није. Уколико се по шкргама развлаче неке беле нити, то је знак да није свежа јер шкрге би требало да буду јасно црвене, као крв.

„Када је у питању замрзнута риба, онда морамо да верујемо ономе ко нам ту рибу продаје. Ту постоји могућност да погрешимо, јер визуелно не можемо да оценимо свежину“, напомиње др Марковић.

У сваком случају, све што се увози, па и намирнице рибљег порекла, морају да прођу контролу надлежних институција, попут Института за хигијену и технологију меса у Београду.

Риба из рибњака или отворених вода?

Квалитет рибе највише зависи од воде у којој живи и чиме се риба храни.

„У шаранским рибњацима који су најраспрострањенији код нас, шаран се храни житарицама које нису за другу употребу или се храни квалитетном екструдираном храном. Таква риба која се храни екструдираном храном је мног квалитетнија“, додаје професор.

Што се тиче рибе изловљене из отворених вода њен квалитет искључиво зависи од тога да ли је живела у чистој или загађеној води. Тако да ако је из чисте воде, има предност над рибом из аквакултуре.

Као и за остале намирнице, и за рибу се препоручује или кување или печење. Пржење је боље избећи.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 28. нов 2021, 21:13) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Zdrave ribe...

ima samo u ledenim morima!

(недеља, 28. нов 2021, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Riba puna parazita i otrova

Riba, pogotovu morska, a i jezerska je puna parazita.
U novije vreme je otkriveno da je morska riba puna zive, otrova i teskih metala. Sto veca (starija) riba to vise natalozenih teskih metala u njoj. Post sa ribom da ali sa probranom ribom. Samo iz cistih reka i manji primerci.

(недеља, 28. нов 2021, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Riba kod mene izaziva alergiju....

Nisam alergicna na ribu Ali mi je rekao doctor da mi izaziva druge Jake alergije, pogotovo u prolece..
I u pravu je, jedem je mozda jednom u mjesec Dana I to Malo I nemam vise alergije...
Isto Tako Ne pijem mleko I jako Malo , samo ponekad jedem mlecne proizvode..
Doctor je bio u pravu..Puno doktora mi je davalo razne tablete da pijem dok nisam Isla kod jednog Koji je stariji doctor I imao vise iskustva...