Читај ми!

Зашто је бундева идеална и незаобилазна јесења намирница

У јесен нам, поред других здравих намирница, стиже и веома здрава и хранљива бундева. Плод је богат водом, влакнима, витаминима и минералима, док је семе богато масним уљима, протеинима и минералима.

Бундева је наше национално благо и што се тиче витамина и провитамина и што се тиче њеног састава и свега онога што у себи има, наглашава нутриционисткиња Милка Раичевић у Јутарњем програму.

„Бундева је заиста борац против антиоксиданаса, а самим тим нам подиже имунитет. Друго, она 'тапацира' желудац, па нећемо толико бити стресогени, као што, нажалост, јесмо. Значи, морамо научити да нам храна буде и лек“, напомиње нутриционисткиња.

Оно што би требало да нам буде параметар у свакодневном животу, додаје, јесте пијаца. Све оно што је сада у понуди на пијаци и што има своје пуно зрење, требало би да се нађе у нашим тањирима.

Сваком узрасту бундева доноси добробит.

„Почев од малог детета коме могу да се праве разни пиреи. Може да се пече, што је добро за школски узраст и омладину, посебно спортисте. За људе који су на дијетама или за све оне који морају да воде рачуна о уносу шећера“, додаје Раичевићева.

Мала калоријска вредност, велика добит за организам, а самим тим имамо нешто што је пуно влакана, а спречава и појаву канцера, холестерола, штити жуч, јетру и желудац.

„У принципу, имамо малу атомску бомбу витамина која нам омогућава да добијемо све што нам треба током дана“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

У бундеви се налазе и каратеноиди који јој дају специфичну боју, а управо та боја утиче на наш бољи вид, здравију кожу, што бундеву чини идеалним састојком разних крема. Благотворно делује чак и на псоријазу и све промене на кожи.

„Младе особе не би морале да користе неке креме или вештачке састојке за скидање бубуљица, већ је довољно тонизирање соком од бундеве и маска за лице од бундевине каше“, препоручује нутриционисткиња.

Бундевино уље садржи и три и шест омега масне киселине. Уносом бундевиног уља мењамо и састав хране, односно, додајемо оно што јој недостаје, поготово за оне који не једу рибу редовно.

„Од бундеве може да се прави и сок, тако да код хиперактивне деце делује фантастично. Такође и код људи који имају висок притисак“, напомиње Раичевићева.

У дијетотерапији бундева је неминовна намирница, пре свега као ужина или као део врчере. Поред тога, регулише и пробаву.

„Сматра се да, ако бисмо јели само једну кришку бундеве сваког дана, онда би много било лакше и нашим очима, и нашем имунитету, и нашем желуцу“, закључује нутриционисткиња Милка Раичевић на крају гостовања у Јутарњем програму.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво