Читај ми!

Лекари подсећају – редовни мамографски прегледи чувају главу

Октобар је месец борбе против рака дојке. Тада се и у нашој земљи више говори о значају превенције, редовних прегледа и благовременог откривања болести, па онда и лечењу. Међутим, о овом проблему не треба говорити само у октобру.

Свакодневно треба рећи и пријатељици, и ћерки, и мами, и сестри, и тетки, и баки, и ујни, и то не само женама већ и мушкарцима јер рак дојке се јавља и код мушког пола, да је редован преглед најбоља заштита.

Мобилни мамограф после краће паузе поново ради и тренутно се налази на Келемегдану. Интересовање жена за прегледе је велико. Како наводи др Мирјана Тошић из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ акција је почела 17. октобра и до сада је прегледано више од четири стотине жена.

„Велики је одзив и велико интересовање. До сада је већ пријављено више од хиљаду жена, те више нема слободних термина. Излазимо у сусрет свим женама које су заказале преглед и кампања која је требало да траје до 31. октобра, продужава се до 14. новембра“, наглашава докторка Тошић.

Потребно је да прође најмање три недеље како би се знали резултати мамографских прегледа.

Жене које нису у последње две године радиле прегледе и нису успеле да закажу термин, требало би да се обрате свом изабраном гинекологу и у саветовању са њим одраде превентивни преглед у оквиру дома здравља, саветује саговорница Ане Стаменковић.

„Превентивни мамографски преглед се врши код здравих жена у циљу контроле после 45. године живота јер и стопе оболевања у последње време показују да се та старосна граница спустила, али је и даље популација на коју се односи мамографски скрининг од 50. до 69. године живота“, наводи др Мирјана Тошић.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво