Читај ми!

Босиљак – краљ лековитих биљака

Босиљак спада у биљну аристократију. Његово латинско име Ocimum basilicum, потиче од грчке речи василевс што је била титула владара Византијског царства. Босиљак и његов пријатни мирис симболизују и благодат Духа Светога.

Своју лековитост босиљак дугује есенцијалном уљу којег иако има веома мало у биљци, али даје веома интензиван пријатан, препознатљиви мирис. Народни травар и новинар Момчило Антонијевић сматра да се недовољно користе сва његова лековита својства.

„Гаји се готово у свакој кући у нашим селима, али више има ту магијску функцију и верску, а недовољно се користи његова лековитост која је стварно фантастична“, наглашава гост Јутарњег програма.

Босиљак садржи само 0,4 процента есенцијалног уља који му даје тај специфични мирис, али има и естрагол, линалол, метил-калвакол и разна друга једињења чији састав може да варира, а у зависности од тога постоји више различитих врста ове биљке.

Постоји љубичасти босиљак, онај са ситним листовима, познат као грчки. Постоји и тајландски босиљак и сваки од њих има своје специфичности и нешто другачији мирис и укус, али су сви лековити, напомиње Антонијевић.

„Посебно је лековит индијски босиљак који се зове тулси, а босиљак заправо и потиче из Индије, и у својој постојбини је врло поштован као адаптогена биљка. Адаптогене биљке су оне које помажу нашем организму да се избори са било каквом врстом стреса, било да је у питању физички или психички стрес.

Захваљујући том есенцијалном уљу кога има мало, али је врло ефикасно, босиљак је изузетно добар лек за дезинфекцију дисајних органа, може да се користи за спуштање високе телесне температуре, посебно у комбинацији са зовом и липом, али је најпознатији као најбоље средство против главобоље, наглашава народни травар.

„Првенствено за главобоље које су изазване упалом синуса, а у ту сврху се користи чај од босиљка који се пије, али и инхалација листовима босиљка. Дакле, уколико патите од хроничне упале синуса и главобоља које прате та стања потребно је да у један литар кључале воде додате шаку листова сувог или свежег босиљка. Уколико додајете свеж, онда је потребна већа количина и обрнуто. Затим класична процедура, ставите пешкир на главу и удишете ту пару“, објашњава Антонијевић.

Пошто због свог етеричног уља босиљак спада у ред мирисних лековитих биљака, треба имати у виду да га никако не треба кувати, већ само прелити кључалом водом, промешати и оставити да стоји минимум 15 минута или пола сата јер ће се онда већ ослободити и танини па може да се користи за проблеме са варењем.

„Када се ради о проблемима са варењем, босиљак је изузетно добра комбинација са наном и са матичњаком који делује и на главобоље и на желудац. Комбинација ове три биљке се посебно препоручује оним људима који имају обичај да кажу: 'Изнервирао сам се да ме желудац заболео‘. Управо за тај бол у желуцу је права ствар босиљак, матичњак и нана. А, мени је жао што се у нашој гастрономији босиљак не користи више, мада се то полако мења“, наводи саговорник Бојане Марковић.

Гастрономска квалитети босиљка

Италијани не могу да замисле своју кухињу без босиљка – стављају га на пицу „маргариту“, стављају га у чувени песто ђеновезе, док њихове комшије Аустријанци босиљак користе на мало необичан начин и стављају га у сладолед. Овај аустријски рецепт у Београд је донела Бојана Младеновић. Ова посластица је веганска и посна, а за њену производњу се користе свежи листови босиљка.

Тренутно је и сезона остављања зимнице, посебно сока од парадајза, а комбинација босиљка и парадајза је идеална не само што побољшава укус, већ и зато што босиљак делује као конзерванс.

У кухињи може да се користи и семе бисиљка и потпуно може да замени чија семе које је последњих година постало јако популарно. Семе јесте нешто ситније, али када се прелије водом ствара желатинозну структуру као чија семе.

Босиљак је и одличан репелент, односно растерује инсекте, али и у случају да вас уједе неки комарац или мрав, довољно је да место уједа протрљате листом босиљка и престаће свраб и црвенило.

Босиљак је јако добар и за проблеме са мокраћним путевима, а користи се и против упале бубрега и препоручује се свима који имају проблема са бактеријама у мокраћи, саветује Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи