Читај ми!

Које биљке труднице не смеју да користе

Иако су лековите биљке генерално благог и безбедног деловања, потребан је опрез у одређеним ситуацијама и довољно знања о томе како се биљке комбинују. Које комбинације нису дозвољене и које се биљке „не воле“ открио је у Јутарњем програму РТС-а новинар и народни травар, Момчило Антонијевић.

Ехинацеа је у последње време постала изузетно популарна зато што представља један од најбољих биљних имуностимулатора – средстава које јачају наш имуни систем.

Иако одлична у својој улози јачања одбрамбене способности нашег организма, стање појачаног имунитета није добро да траје у дужем временском периоду.

„Због тога ехинацеу треба узимати пажљиво. Пијете је до 7 дана, а онда направите 2 до 3 дана паузе и онда тај процес поновите. Треба напоменути да је она забрањена за одређене људе, посебно оне са аутоимуним болестима“, напомиње Антонијевић.

Што се цитруса тиче, они су дозвољени за употребу уколико пијете сокове од поморанџе, грејпфрута...

Са друге стране, уколико се пију неки суплементи са екстрактом семена грејпа треба бити пажљив, јер делују на јетру тако што могу да појачају дејство редовне терапије.

Никако не користити кантарионово уље за сунчање

Када су у питању есенцијална уља од цитруса, њих лети не би требало наносити на кожу јер могу да изазову фототоксичну алергијску реакцију.

Слично је и са кантарионом, чије је уље својевремено било веома популарно користити за сунчање. Антонијевић истиче да је то потпуно погрешно.

Објашњава и да конзумирање чаја од кантариона може да изазове снажну преосетљивост коже на сунце.

Кантарион такође не треба ни на који начин да користе људи који пију антидепресиве.

Опрез препоручује и када је у питању першун. Људи са оштећењем јетре не би требало да конзумирају чај од першуна.

На шта труднице треба да пазе

Велики број биљака би требало избегавати током трудноће, а Антонијевић је посебно издвојио жалфију, пелин и слатки пелин.

Једињење тујон, које се налази у есенцијалним уљима ових биљака, веома је опасно за труднице и може да изазове побачај.

Они који пате од високог крвног притиска треба да избегавају женшен, слатки корен, коприву и рузмарин.

Многи људи пију разне лекове за резређивање крви, попут аспирина, а неке биљке могу да појачају њихово дејство па стога треба бити веома образрив. У ту групу спадају бели лук, ђумбир, гинко, суручица и све биљке које садрже салицилна једињења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво