Читај ми!

Спавање у одвојеним креветима је знак да са браком нешто није у реду и други митови

Културолошки, савремено западно друштво почива на уверењу да срећни парови спавају у истом кревету, а несрећни не. Поред тога многи робују разним погрешним уверењима и окошталим митовима о заједничком спавању партнера. У својој новој књизи „Дељење покривача: Водич за бољи сан парова“ (Sharing the Covers: Everi Couple's Guide to Better Sleep) терапеут Венди Троксел, се позабавила често занемареном темом парова и спавања.

Лари и Елиза нису ни сањали да ће на крају постати један од оних „џангризавих“ парова који спавају у одвојеним креветима. Али Ларијево хркање је било неописиво. Зато су на крају коначно донели одлуку да спавају у одвојеним креветима. Елиза се преселила у другу собу, али чак је и тамо наставила да спава са чепићима у ушима.

Одлуку да спавају у одвојеним собама нису донели лако. Били су у браку 15 година пре него што су се одлучили на овај потез. Мислили су да ће ако спавају одвојено њихов брак бити без љубави (и без секса). Међутим, догодило се потпуно супротно. После годину дана одвојеног спавања, обоје тврде да је блискост и нежност међу њима већа него раније.

Све више парова доноси исту одлуку као Елиза и Лари, и то не само зато што су жене коначно одлучиле да не трпе тортуру мужевљевог хркања. Постоје многи други разлози због којих се парови све чешће одлучују да спавају одвојено, укључујући неусаглашеност времена када одлазе на спавање или када се буде – она је раноранилац, а он ноћна птица, због разлике у времену одласка на посао или буђења деце и многих других. Према неким проценама, свака четврта одрасла Американка одлучује се да не спава у истом кревету са својим партнером. Као и код Елизе и Ларија, на то су се тешко одлучиле и увек су имале осећај стида.

Културолошки, савремено западно друштво почива на уверењу да срећни парови спавају у истом кревету, а несрећни не. Поред тога многи робују разним погрешним уверењима и окошталим митовима о заједничком спавању партнера. То је делимично и због чињенице да је наука о сну однедавно почела да препознаје спавање као нешто што представља заједничко партнерско искуство. Кад год се убеђења заснивају на томе шта „сви кажу“ или шта парови „треба да раде“, увек треба мало завирити испод површине како бисмо видели шта се стварно догађа, сматра ауторка Венди Троксел.

Најчешћи митови:

Мит 1: Одвојени кревети знак су лошег брака

Овај мит је толико чест, чак је за њега скован и научни термин – „развод у сну“, што поткрепљује тврдњу да одвојено спавање значи да се веза распада. Ипак, док заједничко спавање код неких парова ствара осећај удобност и повезаност, другима је то извор фрустрација и огорчења.

На крају, квалитет ваше везе зависи више од тога како заједнички доносите одлуке и колико добро спавате, него од самог места на коме спавате. Парови, попут Елизе и Ларија, који свесно и заједнички доносе одлуке како ће живети и како спавати, било заједно или одвојено, савршено су способни и да очувају блискост и веома задовољавајући квалитет везе.

Мит 2. Мушкарци су бољи спавачи

Елизи и милионима других супруга које пате будне поред својих мужева који хрчу може бити опроштено ако мисле да су њихови мужеви бољи спавачи. Међутим, подаци то не потврђују. Истина је, мушкарци и жене спавају другачије.

Жене пате од несанице дупло чешће него мушкарци. У исто време, када жене спавају, оне имају много дубљи сан и више спавају од мушкараца. С друге стране, мушкарци чешће имају апнеје (краткотрајне прекиде спољашњег дисања или пауза у дисању које трају дуже од три а краће од 10 секунди) током спавања него жене. Стални прекиди дисања и поновно хватање даха које долази са апнејом током сна на крају изазива мање миран и квалитетан сан и може да доведе до низа потенцијално веома опасних здравствених потешкоћа.

Мада су мушкарци чешће оптужени за хркање, мора се имати у виду и да мушкарци и жене могу имати апнеје у сну, али се код жена она јавља много ређе него код мушкараца.

Мит 3: Секс је добар за квалитетно спавање

У овом миту може бити и мало истине, јер постоје неке кључне биолошке промене које се дешавају током оргазма које могу побољшати сан, укључујући ослобађање хормона који подстичу опуштање, попут окситоцина. Али сјајан секс неће помоћи да слабије чујете хркање свог партнера. Такође, неће помоћи да се успавате пре него што вам ваш природни биолошки сат или циркадијални ритам каже да је време. Секс је добар за друге ствари, али у најбољем случају његово коришћење за успављивање је упитно.

Са друге стране, постоје снажни докази да би давање предности здравом сну могло користити вашем сексуалном животу. Истраживање које је спроведено на Универзитету у Мичигену открило је да је код жена једносатно повећање трајања сна сутрадан довело до повећања сексуалне активности од 14 одсто.

И не заборавимо, изговор „Превише сам уморан/на за секс“ главни је разлог на који се људи жале својим терапеутима зашто су изгубили интерес за секс. Уместо да о сексу размишљате као о пилули за спавање, мислите о здравом сну као о моћном афродизијаку.

Мит 4: „Ноћне птице“ и „петлови“ не смеју да се мешају

И овај мит би могао бити тачан, али не мора да значи. Студије су показале да парови који имају опречне навике у времену одласка на спавање и буђења имају склоност да имају више проблема у вези.

Подаци такође показују да парови са добрим вештинама у решавању проблема могу ублажити ове ризике које би могле да представљају проблем. Ако сте ноћна птица и живите са ранораниоцем, а спавате заједно, то би могао постати стални извор сукоба уколико живите у браку са идејом да морате ићи у кревет и будити се заједно. Многим паровима је заједничко време пре одласка на спавање најважније за одржавање здраве везе. Паровима се саветује да „очувају нежности и мажење“, али ако су њихови различити распореди спавања некомпатибилни, у реду је да крену свак на своју страну када дође време да се гаси светло.

Мит 5: Не идите у кревет љути

Сви смо имали прилике да чујемо мудар савет: „Никад не идите у кревет љути“. Није баш тако једноставно. Како је рекао један истраживач: „Не треба рећи не одлази љут у кревет, већ не свађај се пре спавања“.

У стварности, многи проблеми са којима се парови суочавају – финансије, деца, родитељи итд, једноставно не могу да се реше на време и да се на време одне на спавање. А ако је дошло време за спавање то ће ретко бити право време да покушамо да их решимо, јер што смо поспанији, што смо нерасположенији, способност решавања проблема и вештине комуникације – кључне компоненте здравог решавања сукоба – су угрожене.

Уместо да остављате решавање сукоба непосредно пре спавања, покушајте да сукобе и време њиховог решавања мудрије распоредите. Покушајте да тешке расправе водите када сте обоје одморни и док не разбистрите своје мисли, јер „јутро је паметније од вечери“.

Мит 6. Сан се може надокнадити

Многи људи спавање виде као касицу прасицу. Ако вам зафали, можете га једноставно напунити када буде прилике. Идеја да недостатак сна можете да надокнадите неког другог дана је погрешна, посебно код људи који пате од несанице.

Често се дешава да понекад и из најбоље намере и нехотице отежавамо својим партнерима који се боре са несаницома тако што их убеђујемо да „иду на спавање“ или „рано легну“ како би надокнадили пропуштено. Ово међутим може да погорша нечију несаницу јер се у бихејвиоралној терапији несанице, на пример, боравак у кревету своди само на време када стварно спавају и не дозвољава се време за „надокнађивање“ сна, већ се препоручује доследно одржавање ритма спавања и буђења.

Важно је добро се наспавати

Проблем код спавања је тај што сви спавамо те нас то наводи на помисао да смо стручњаци који знају шта треба, а шта не треба радити у кревету. Али морамо имати на уму да та врста колективне мудрости често није ни приближно толико мудра колико мислимо.

Свако од нас заслужује да се добро наспава. Када као пар заједно ради на проналажењу решења како да се свако што боље наспава, то може додатно побољшати њихов заједнички живот и у кревету и ван њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво