Читај ми!

Мрачна тетрада, Земља као равна плоча и теорије завере – веза за истраживање

У случају да спадате у групу антиваксера, поричете постојање климатских промена или верујете да је Земља равна – већа је могућност да поседујете „мрачне особине личности“, сугерише ново истраживање.

Психолози са Универзитета у Орегону повезали су тенденцију веровања у теорије завере са оним што је у психологији познато као мрачна тетрада.

Мрачна тетрадa садржи четири „тамне" особине личности – нарцисизам, макијавелизам, психопатију и садизам.

Мрачна тетрада може бити повезана са веровањем у теорије завере, сугерише студија коју је спровео Камерон Кај, истраживач на одсеку за психологију Универзитета у Орегону, која је користила пет „посредника" да би објаснила везу између веровања у теорије завере и „мрачних црта" личности.

„Теорије завере на први поглед могу изгледати релативно бенигно, али повезане су са озбиљним стварним последицама", рекао је Кај.

„Веровање у теорије завере повезано је и са неговањем антисемитских уверења, страха од вакцина, мањом мотивисаношћу за гласање на изборима. Од пресудне је важности правилно разумети не само типове људи који су привучени тим теоријама већ и зашто их те теорије привлаче", додао је Камерон Кај.

Свака од четири особине мрачне тетраде – нарцисизам, макијавелизам, психопатија и садизам – има посебне карактеристике.

Макијавелизам карактеришу манипулација и искоришћавање других, занемаривање морала и усредсређеност на лични интерес и обману.

Нарцисоидност карактеришу понос, егоизам и недостатак емпатије, док психопатију карактеришу трајно антисоцијално понашање, импулсивност, себичност и немилост.

Садизам карактерише тенденција да се буде окрутан према другима из задовољства или потребе доминације.

Од фатализма до неповерења 

За потребе истраживања, Кај је користио податке 474 учесника просечне старости 19,5 година – од чега је 66 одсто женског пола.

Сви учесници су попунили упитнике за процену њихове „идеје завере" – тенденције да верују у теорије завере, као и распрострањености карактеристика мрачне тетраде.

Истраживање је такође забележило још особина које би се могле додати тетради – тенденцију да се заступају необична уверења, фатализам, неповерење у друге и потреба да се буде јединствен.

У основи, ове „особине посредници" могу да објасне везе између особина мрачне тетраде и намере завере.

На пример, бити фаталиста (веровати у то да имамо мало контроле над својим животом) посредује у вези између макијавелистичких погледа и завереничке идеје.

Претходне студије су се често фокусирале на једног медијатора, што онемогућава упоређивање способности различитих медијатора да објасне везу између особина мрачне тетраде и завереничких идеја.

Све у свему, резултати студије су показали да су аспекти све четири особине мрачне тетраде повезане са завереничком идејом.

Показано је и да већина оних који имају необична уверења, и који су фаталисти – не верују другима.

Студија је објављена у часопису Personality and Individual Differences.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво