Читај ми!

Рак крви – не игноришите симптоме, код лекара на време

Сваких 35 секунди једна особа на свету сазна да има рак крви. То су упозорења која стижу од лекара и удружења пацијената, на Светски дан борбе против овог рака.

Истраживањем о квалитету живота и лечењу пацијената са раком крви обухваћена су 872 пацијента.  Међу њима је било више жена, око 63 одсто,  и оних од 40 до 59 година. Шта показују подаци и како их лекари коментаришу, објаснио је доц. др Дарко Антић, директор Клинике за хематологију КЦС и председник Српске лимфомске групе.

„Ово истраживање је спроведено поводом Светског дана карцинома крви, то подразумева и пацијенте са леукемијом, раком лимфних чворова и раком коштане сржи", рекао је др Дарко Антић.

Додаје да је у истраживању било истакнуто је да две трећине пацијената, тек након два месеца од појаве тегоба долази код лекара, и то је оно о чему треба више да радимо у перспективи, друга важна ствар је да две трећине пацијената не зна да постоји Удружење пацијената нити удружење лекара.

Током пандемије пацијенти који болују од ових болести стављени су у ризичну групу, али је комуникација била непромењена.

„Сви пацијенти који имају хематолошке малигнитете су у повећаном ризику због ослабљеног имунитета. Морају да обрате пажњу на здравље, да се више чувају, да се вакцинишу. Развили смо принцип телемедицине, и сви пацијенти су имали прегледе. Саветујемо вакцинацију, а консултације су са надлежним лекаром", напоменуо је доц. др Дарко Антић, директор клинике за хематологију КЦС и председник Српске лимфомске групе.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво