Читај ми!

Супа од воћне смоле и тинктура од тамјана - како се праве и користе

Мирис тамјана доводимо у везу са верским обредима, али он има бројне друге примене. Користи се у производњи парфема, ароматерапији, али и у традиционалној медицини.

Тамјан потиче са Рога Африке, из Сомалије, а данас су Јемен и Саудијска Арабија посебно познате по његовој производњи.

Од античких времена тамјан је изузетно цењен. И Хипократ га је препоручивао као лек за бројне поремећаје, и саветовао људе да тамјан - жваћу, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, травар и писац Момчило Антонијевић. 

Као дрво и као биљна врста, тамјан је угрожен, а пре неколико хиљада година је стигао и у Европу.

Прва жена-фараон Египта - Хатшепсут, позната је и по томе што је за време своје владавине, организовала експедицију до територија које данас припадају Сомалији, одакле је у Египат, између осталог, донет и тамјан.

И данас, после 4.000 година, испред храма Хатшешсут, налазе се, каже Антонијевић, остаци дрвета тамјана.

Најпре се тамјан користио као парфем, и козметички производ, а после и за лечење упалних процеса.

Антидепресивно дејство 

„Израелски научници су 2008. године, са колегама из Америке открили једињење из реда ацетата, који има анксиолитичко дејство, и антидепресивно - код мишева", рекао је Антонијевић и додао да остаје да се утврди да ли тако може деловати и на људе.

Од тамјана се праве и тинктуре и бројни препарати. Користе се против проблема са иритабилним колоном (нервозна црева), и у борби против Кронове болести.

„Што је мекши и непровиднији - тамјан је бољи", каже Антонијевић и додаје да постоје различите врсте од којих је најскупљи бели тамјан.

У Кини се тамјан користио за проблеме са циркулацијом и ублажавање болова у зглобовима и мишићима. Кинези иначе често користе биљне смоле, што на нашим просторима није честа пракса.

„У тим смолама откривена је велика количина колагена и других аминокиселина, па је та смола Доријан Греј смола јер утиче на квалитет коже, јер колаген се губи са годинама. Препоручује се људима који имају проблеме са зглобовима, хрскавицом, људима са проблемом зарастања рана. Смола се прво потопи у воду и кува у води са воћем. Добија се нешто што лили на компот. Кинези га зову супа и сладак је јер се додаје шећер. То је природни, укусан одличан извор колагена и укусом подсећа на гумене бомбоне", испричао је Антонијевић.

Од зуба до бубрега 

Када је реч о коришћењу тамјана на нашим просторима, наш народ га је стављао на зуб који боли, и користио га за растварање камена у бубрегу.

„Тамјан има ту способност да раствара камен у бубрегу тако да је квалитетан природан лек за лечење те врсте обољења", рекао је Антонијевић и описао како се прави тинктура од тамјана:

Двадесет грама природниог тамјана, без додатих мириса, стави се у суву теглу, прелије се са 100 милилитара осамдесетопроцентног алкохола, добро се затвори и промућка. Уз повремено мућкање, пустити да одстоји 14 дана. После се процеди, остави се да се наталожи и одлије се бистра течност златне боје.

Тинктура се користи, како Антонијевић саветује, тако што се пије. Десет капи се раствори у мало воде и пије неколико пута дневно.

Додаје да на нашем подручју има доста могућности за коришћење смола са четинара. Она се може пажљиво сакупљати са дрвећа и чувати у чистој, сувој тегли. Од ње се може направити ефикасан мелем за ране и посекотине. Антонијевић даје рецепт и за један такав препарат:

У око 30 грама смоле четинара дода се 250 милилитара уља, две супене кашике унутрашње коре зове, комад восла величине мањег ораха, и благо се загрева на пари уз мешање. Пошто се све растопи, маса се процеди и чува у чистој и добро затвореној посуди. Мелем има врло дуг рок трајања и може се дуго чувати. Маже се једном дневно на дезинфиковане посекотине. Добар је и за болове у зглобовима и реуматске болове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво