Читај ми!

Са операционог стола у КБЦ „Драгиша Мишовић“ правац кући и то без бола у кичми

У Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“, немачки и српски лекари извели су јединствену интервенцију уклањања бола у кичми. Без реза – пацијенти су одмах после процедуре отишли кући. Први пут je коришћена и виртуелна холограмска технологија.

Готово да нема особе која у неком тренутку није осетила бол у леђима. Многи су због те дијагнозе често на боловању, а много је и оних који морају на операциони сто како би решили тај проблем. На столу су били и три пацијенти Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“.

Али, на операцији без реза. Новом методом, први пут у Србији, тим наших лекара и један Немац, извели су процедуру, после које су пацијенти отишли кући, а оно најважније јесте да их леђа више не боле.

„Процедура носи назив перкутана епидуролиза. Бол у кичми уклањамо специјалним катетером, а по принципу епидурала. То је минимално инвазивни хируршки захват. Изводи се под локалном анестезијом, пацијент истог дана иде кући. После му не треба ни физикална терапија. Једно недељу дана не би требало да иде на спорт, али не мора да остаје у болници. Ово се може радити на било ком делу кичме, лумбалном, вратном. Процедура траје око пола сата, 45 минута“, каже проф. др Андреас Вајлман, специјалиста за хирургију кичме из Штутгарта.

Руководилац Клинике за анестезиологију КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ проф. др Предраг Стевановић каже да је око 10 одсто таквих пацијената који имају хронични бол, и којима тај бол упропасти живот.

„Данас је операција последња опција, али ово је једна нова иновативна процедура са фора б катетером. Са овим катетеором је све прецизније, улази кроз канал, улази се кроз тртичну кост, на рендгену се види положај катетера, ми га доведемо до изласка нерва из кичменог стуба, надувамо балом, ожиљак раствори, убацимо лек. И све је решено“, истиче Стевановић.

Током интервенције, први пут у нашој земљи и у нашој медицини, коришћене су и наочаре за виртуелну реалност „Хололенс“.

„Идеја 'Хололенса' је да нам омогући да док радимо, можемо да будемо у директном контакту са колегама у некој другој земљи, постављамо их у окружење око нас, гледамо слике и све сто раде одмах, можемо да унесемо налазе пацијента у уређај, пројектујемо на леђа пацијента и добијамо тродимензионални снимак кичме, уз иновативни катетер је лакше прецизније“, објашњава Стевановић.

Уређај може да се користи у хирургији, симулационој медицини, али веровали или не, и у борби против короне.

„Када уђемо у смену, три лекара су у интензивној, по 7, 8 сати. Са 'Хололенс' технологијом, уместо три колеге, један улази и прави визиту, а остали су у зеленој зони. Тиме смањујемо боравак у црвеној зони. Исксутва Краљевског колеџа показују да се изложеност лекара вирусу може смањити за 83 одсто. Ми смо срећни ако успемо и 50 одсто“, наводи доктор Стевановић.

Наочаре се стављају на главу, конекција се прави и мобилним телефоном, друга страна може да буде било где, а практична примена је немерљива. Јер, иако негде нисте физички присутни, имате увид у све.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јан 2022, 12:48) - Skopljanac [нерегистровани]

Re: Diskus hernija

Pa piše u samom naslovu i to onolikim slovima - KBC „Dragiša Mišović“.
A inače, nalazi se u Beogradu, adresa
ul. Heroja Milana Tepića br. 1, opština Savski Venac, Dedinje.
Ostalo potražite na internetu ili na Fejsbuku.

(уторак, 18. јан 2022, 07:17) - Predrag [нерегистровани]

Diskus hernija lumbalnog dela

Poštovani, na koji nacin se moze zakazati ovakav zahvat, koliko se ceka i koliko košta? Hvala

(четвртак, 28. окт 2021, 20:08) - Vera [нерегистровани]

Bol u ledima

Poštovani, molim vas odgovorite mi dali i gde mogu napraviti ovaj zivot. Već dve godine imam bolove i život mi je postao užasan. Koliko kosta zahvat.. Mnogo pozdrava

(среда, 12. мај 2021, 22:35) - Suzana Aneva [нерегистровани]

Diskus hernija

Molim vas recite mi gde se nalazi ova bolnica i dali mogu dobiti kontakt od te bolnice,zato sto mi je jako vazno.Pisem vam iz Makedonija.Molim vas odgovorite mi na pitanje,jer mi je potreban kontakt iz te bolnice.Unapred hvala.Suzana

(четвртак, 06. мај 2021, 18:36) - AnaMarija [нерегистровани]

Diskus hernija

Molim Vas, gde se moze uraditi u Beogradu ovakva vrsta operacije?
Mnogo bi mi znacila ova informacija.
Unapred zahvalna!!

(петак, 30. апр 2021, 16:05) - anonymousNebojsa [нерегистровани]

Operacija kicme Kateterom

Interesuje me gde bi to moglo da se uradi u Srbiji privatno i koliko bi to kostalo.
Imam problem i sa1,2,3 a sa vratom posle udesa.

(среда, 14. апр 2021, 23:18) - Dijaspora Severna Rajna Westfalis [нерегистровани]

Rheda-Wiedenbrück

to sam još uradio04.02.2011,koliko seckasni sa tim.Uradio sam u privatnoj klonicii sve je uredu,Samo su meni odsekli deo i izvukli ga makazama i cevčicom od 0,8 mm