Читај ми!

Питајте апотекаре – о дозама, суплементима и шта не иде уз које лекове

О чему апотекари треба да разговарају са пацијентима, како да их посаветују и шта да им нагласе када подижу лекове, суплементе и препарате, за Јутарњи програм РТС-а говорила је Андријана Цвијетиновић, магистарка фармације и специјалисткиња за биолошке лекове.

„Основна улога фармацеута је да каже пацијентима како и када треба правилно да узимају лек. Најчешће за савет питају старији људи и дементни људи, који имају много потпитања па им није згорег написати упутства на кутијицу лека“, каже Андријана Цвијетановић.

Осим њих, труднице због свог стања такође не би смеле да пију неке суплементе и лекове, као и деца и омладина.

Према њеним речима, пацијенте увек треба питати да ли су алергични на нешто, да ли већ пију неку терапију или узимају антидепресиве.

Чак и витамин Ц који се налази у скоро сваком воћу или поврћу треба избегавати у неким случајевима.

Конкретно, људи који пију антиаметике (лекове против повраћања) треба да га избегавају јер може да доведе до тровања и да смањи ресорбцију гвожђа. Са друге стране, када се пију препарати против анемије, па додајемо чисто гвођже, тада није згорег узети витамин Ц јер поспешује његову апсорбцију.

„Увек треба уносити избалансиране комплексе витамина и минерала, а никако само један. Дневне потребе витамина Ц су око 1.000 милиграма за одраслу особу. Током пандемије препоруке су ишле и до 2.000. Што се витамина Ц тиче, неће ту доћи до неког претераног предозирања, али треба свима нагласити да не треба напамет да узимају, већ да се посаветују са апотекарима“, наводи Цвијетановићева.

Цинк је током пандемије стекао посебан статус. Гошћа Јутарњег програма каже да је увек боље да се пије уз витамине Ц или Е, а довољна дневна доза је око 50 милиграма.

Витамин Б12, који је одличан за исхрану мозга и нервног система, не би требало да се комбинује са барбитуратима, односно антидепресивима, зато што због тирамина смањује дејство тих лекова.

Магистарка фармације додаје и да житарице богате влакнима такође имају сличан ефекат на антидепресиве, а не би требало да се комбинују ни са лековима против епилепсије.

О томе да млеко може да поништи дејство антибиотика, Цвијетановићева објашњава да калцијм, којим је млеко богато, ступа у односе са једињењима у антибиотицима и стварају супстанцу која у горњем делу танког црева омета дејство антибиотика.

Због тога треба саветовати људе да док користе антибиотике избегавају млеко и млечне производе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво