Читај ми!

Ковид 19 опасан и након оздрављења, мозак најрањивији

У првих шест месеци након што су прележале ковид 19 код једне од осам особа први пут се дијагностикује неки психијатријски или неуролошки поремећај, попут можданог удара, акутног крварења у лобањи или мозгу, деменције...

Анализом коју је предводио Макс Такет са одељења за психијатрију Универзитета Оксфорд утврђено је да се код једног од осам пацијената који прележе ковид 19 у првих шест месеци након оздрављења први пут дијагностикује неко психијатријско или неуролошко обољење.

Студија, којој тек предстоји колегијална провера, један је у низу доказа да психолошки стрес који долази са ковидом 19 не може да се игнорише.

Осим тога, резултат је био још гори (један од три пацијента) када су истраживачи укључили и пацијенте са историјом психијатријских или неуролошких обољења.

Британски стручњаци су користили здравствене картоне да оцене 236.379 хоспитализованих и нехоспитализованих пацијената у САД којима је потврђена дијагноза ковида 19 и упоредили их са групом пацијената којима су дијагностиковани грип и друга респираторна обољења између 20. јануара и 13. децембра 2020. године.

У анализи која је узимала у обзир познате факторе ризика – узраст, пол, расу, постојећа физичка и ментална стања и социо-економски положај, утврђено је да је инциденца неуролошких и психијатријских обољења после ковида 19 чак 33,6 одсто. Од тога, 13 одсто особа није имало никакву историју таквих обољења.

Обољења која погађају пацијенте који су прележали ковид најчешће су мождани удар, акутно крварење у лобањи или мозгу, деменција и психијатријски поремећаји.

Најновија студија подржава податке ранијих истраживања која су показала да се код једне од пет особа у прва три месеца након што су прележале ковид 19 дијагностикује неки психијатријски поремећај.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво