Читај ми!

Зелени или љубичасти - купус је ризница здравља

Купус је познат као богат извор витамина и минерала. Висок садржај витамина А, Б1, Б2, Б6, Е, Ц, К, калцијума, гвожђа, јода, калијума, сумпора, фосфора и фолијата чини га суперповрћем.

Купус се може конзумирати на различите начине, куван, печен, закисељен, у виду сока ... У сваком случају, има бројна лековита својства.

„Сок од купуса садржи пуно минерала. Као такав помаже у јачању коже, а његова доза витамина Ц јача имунитет", каже др Шалини Манглани, нутрициониста из Бангалореа. 

Сок од купуса изврстан је извор витамина К и Ц који помажу у борби против слободних радикала. Слободни радикали су главни узрок болести попут рака и срчаних проблема.

Нутриционисти тврде да су витамини из купуса благотворни за одржавање функције фоликула длаке.

Исто важи и за љубичасти купус. Сумпор који поседују одговоран је за лепу и чисту кожу, објаснила је нутриционисткиња Шилпа Арора из Њу Делхија.

Према др. Шалини, сок од купуса помаже у избацивању токсина из тела. 

Такође, ако желите да смршате, нутриционисти наводе да у том процесу сок од купуса може бити врло ефикасан ако га пијете свакодневно.

Помаже процес варења, прочишћава црева, и олакшава уклањање отпадног материјала из тела, па самим тим и уклањање килограма.

Још једна од предности купуса је утицај на јачање имунитета.

„Телесни имунитет постаје јачи са редовним конзумирањем соком од купуса и помаже у борби против штетних патогена", каже др Шалини.

Сок од купуса садржи и важан антиоксиданс који игра важну улогу у детоксикацији јетре. 

Једињење сулфорафан, који се налази у купусу, помаже у спречавању ћелија од карциногена а изоцијанат из сока купуса, помаже у спречавању ризика од рака дојке, плућа, желуца, простате и дебелог црева.

Веома је једноставно направити сок од свежег купуса код куће.

Узмите чврст купус и нежно ољуштите листове. Добро их оперите хладном водом, а затим осушите. Ако постоје смеђе мрље, исеците их. Ставите лишће у блендер и добро измиксајте. Процедите и напитак је спреман.

У сок од купуса можете додати листове нане, мед и лимун, што ће му побољшати укус.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво