Читај ми!

Не забушавајте зими са вежбањем, хладноћа није изговор

Долазак зиме не би требало да буде изговор да не вежбате. Списак предности вежбања током читаве је године је дуг и зато је важно не улењити се током зиме. Ипак, треба прилагодити начин вежбања временским условима и температури, а како то на најбољи начин урадити у емисији „Наздравље“ објаснили су лекарка спортске медицине Сања Мазић и специјалиста физиотерапије Бранко Воркапић.

Ако желимо да наш организам функционише како треба, да срце буде здраво и јако, да лепо дишемо и наши мишићи се редовно контактују и буду не само функционални него и лепи, да мезаболизам добро функционише, онда треба редовно да вежбамо у свим условима било да је лето или зима, објашњава Сања Мазић, лекар спортске медицине са Медицинског факултета.

„Физичка активност је лек и треба је посматрати и примењивати и као превенцију и као лек. Она је важна за целокупни организам, не само за мишићно-скелетни део“, додаје Бранко Воркапић, специјалиста физиотерапије.

Наравно, при томе не треба претеривати, јер интензивни тренинзи обично захтевају максимално ангажовање свих телесних система и због тога обарају имунитет.

Активност неће само позитивно утицати на физичко стање организма, већ ће поправити расположење, јер је научно доказано да се после вежбања луче хормони среће.

Иако долази зима, то не би требало да буде изговор за избегавање тренинга, чак и спољних, мада треба узети неколико фактора у обзир – како смо обучени, припремљени, колико је јак ветар и наравно уз обавезно загревање.

Лазићева истиче да је људи са нашег поднебља уз све већ наведене факторе не би требало да имају икаквих проблема да вежбају напољу и на температури до минус 10 степени Целзијуса.

Веома је важно постепено се прилагођавати спољној температури.

„Ако изненада дође до пада температуре, немојте први дан ићи и трчати свој стандардни опсег. Пре тренинга потребно је такође постепено загрејати периферне делове, попут скочног зглоба, колена, ушушкати и заштити од хладноће руке и прсте. Посебно треба заштити уста и неком баријером да бисмо смањили ефекат хладноће на горње дисајне путеве“, истиче Воркапић.

Одећа и обућа морају бити адекватни за вежбање или трчање по зими.

„Треба обратити пажњу да обућа буде водонепропусна, и да има дебљи ђон са мало већим крампонима како се не би проклизавало. Такође, многи заборављају да се велика количина топлоте ослобађа преко главе и изузетно је важно носити капу и заштити периферне делове, попут ушију и носа од хладноће“, каже Сања Мазић.

Избегавајте памук, слојевито се обуците и заштитите главу и уста

Професорка напомиње и да памучна одећа не треба да буде избор зими, јер памук задржава влагу и воду. Према њеним речима, постоје специфични материјали, такозвани драј-фит, који омогућавају да одајете топлоту, али да се при томе не расхлађујете. Треба се слојевито облачити и не заборавити уношење воде, јер ћете се и зими приликом вежбања прегревати и знојити.

Имајући у виду ситуацију са пандемијом, сада није право време да се раде веома физички напорни тренинзи, јер они исцрпљују организам, већ се треба фокусирати на одржавање нивоа физичке спремности и можда га благо унапредити.

Воркапић такође наглашава и да је важно прилагодити исхрану зимским месецима у којима тело троши више калорија.

Пред тренинг је веома важно загрејати мишиће и зглобове, а зими то треба радити постепено, па загревање може да потраје и 20 до 30 минута, зависно од тога колико је хладно.

Пандемија је такође утицала и на наше радне навике, па су многи људи почели да раде од куће што повећава број сати проведених у седећем положају.

Према речима Воркапића, веома је важно обратити пажњу на начин седења, покушати мењати положај из активног у пасивно седење што чешће, држати руке на столу, ноге не прекрштати већ са оба стопала целом површином додиривати под и покушати да задржимо угао од 90 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво