Читај ми!

Шта никако не би требало да бришете влажним марамицама за дезинфекцију

Уколико имате навику да влажне марамице дезинфекцију користите на свему, време је да престанете то да радите, саветују стручњаци.

На одређеним површинама влажне марамице за дезинфекцију могу нанети много више штете него користи. Зато обратите пажњу шта никако не би требало да бршете њима.

Предмете од природне коже

Иако вам се влажне марамице за дезинфекцију чине као идеално средство да на брзину обришете неки предмет, имајте на уму да оне садрже алкохол и амонијак који могу да исуше кожу и оштете њен завршни изглед.

Уместо тога, ташне, пресвлаке, новчанике израђене од природне коже радије чистите средством намењеним за чишћење коже или мешавином топле воде и течности за прање судова.

Наочаре

Одуприте се нагону да пребришете наочаре влажним марамицама за дезинфекцију јер оне могу да нагризу осетљиве премазе на стаклима, напомињу стручњаци. Боље их очистите са мало сапуна и топле воде или специјалним марамицама за чишћење.

Накит

Бисерну огрлицу или наруквицу никако не би требало да бришете влажним марамицама. Оне могу да оштете меко камење, укључујући бисере, опал и смарагд. Опет се определите за топлу воду и благ сапун.

Тоалет

Наравно, марамицама можете избрисати даску на ве-це шољи и њену спољашњост без икаквих штетних последица. Али никада их када завршите са брисањем немојте бацити у ве-це. За разлику од тоалет папира, марамице се не растварају у води и могу зачепити канализациони одвод што вас може скупо коштати.

Мрље на одећи

Ако вам је нешто капнуло на одећу, уколико мрљу избришете влажном марамицом, можда ће постати мање видљива, али на одређеним врстама тканине неће бити од неке користи. Алкохол у марамицама може да избледи боју и оштети тканину.

Екране на додир у аутомобилу

Екран на дисплеју у аутомобилу је препун отисака ваших прстију, али немојте се латити влажних марамица. Комбинација алкохола и амонијака у марамицама могу појести заштитни премаз и на крају направити замагљење или трајне мрље, упозоравају произвођачи. И даље исто важи, влажна крпа и благ сапун или марамице намењене за брисање ових површина.

Намирнице

Никада не би требало да воће, поврће или било коју другу храну бришете влажним марамицама за дезинфекцију, јер састојци из марамица нису намењени за намирнице, али то је нешто што сте вероватно већ знали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво