Читај ми!

Шта можете да урадите ако вас је стигао животни замор

Уморни сте толико да то не можете описати, немате енергије, мотивација никада није била на нижем нивоу. Чак и ако још нисте у средњим годинама, које често доносе тзв. прегоревање, можда вас је стигао животни замор. Постоје четири стратегије које могу да вам помогну.

Толико много ствари треба урадити свакодневно: посао, веза, породица, обавезе – осећате се као на траци која се никада не зауставља. Чак ни одлазак негде за викенд не може ништа да поправи.

Период који зовемо средњим годинама важи за време када „пукотине“ почињу да се појављују. Људи су тада опкољени са свих страна – подизањем деце, бригом о остарелим родитељима и напредовањем на послу.

Такође, то је доба када се суочавамо са животним изборима које смо направили, као и њиховим последицама, и почињемо да схватамо живот као коначан. Време почиње да истиче.

Шта је замор средњег доба

Прегоревање или изгарање, како се преводи у свету широко коришћен енглески термин burnout, описује стање хроничног стреса изазваног послом, али се може применити и на живот.

Често се тешко уочава јер почиње полако и испољава се на сличан начин као симптоми благе до умерене депресије која, уколико се запостави, може да доведе до озбиљних здравствених проблема.

Стога је, како се године нагомилавају, изузетно важно ослушкивати себе. Сигурни знаци да вам се прегоревање прикрада су физичка и ментална исцрпљеност, циничан став према послу и везама, осећај да ништа не радите како треба.

Физичка и ментална исцрпљеност 

Током средњих година, многи достижу професионални врхунац, а истовремено подижу децу док је родитељима, који залазе у озбиљније године, потребно све више помоћи.

Захтеви и бриге допиру из свих праваца, мало је времена за опуштање и забаву, док се истоветност свакодневице прикрада.

Људи тада често пријављују немиран сан, проблеме са концентрацијом и у доношењу одлука, равнодушност, иритабилност и осећај да су изгубљени.

Физички, могу се јавити проблеми са желуцем, главобоље и необјашњиви болови. Обично се то објашњава речима „стижу године“, али је најчешће у питању нагомилани стрес.

Циничан став према послу и везама

Попут депресије, изгарање негативним бојама нијансира мишљење о себи, ближњима и будућности. То води ка томе да видимо оно најлошије у партнерима, члановима фамилије, блиским пријатељима и људима са којима радимо. 

Једном када упаднемо у замку гледања из негативног угла и кроз мрачне наочаре, тешко је видети било шта друго. 

Људи се жале да имају мање толеранције и више сукоба са партнерима, нарочито око обавеза, новца и секса, као и да их обузимају суморне мисли када је будућност њихове везе у питању.

На послу, могу се осећати заглављеним, што даље рађа осећај незадовољства.

Осећај да ништа не радите како треба

Према речима оних који се у њима налазе, средње године доносе осећај неуспеха на свим фронтовима.

Уколико на једној страни с лакоћом обављају задатке (на пример на послу), у другим аспектима ће бити присутна преосетљивост, мањак енергије са партнером и децом, што их узнемирује и изазива осећај кривице.

Прикрада се и осећај узалудности када човек схвати да нема времена или снаге да размисли о томе због чега ради то што ради и шта би следећи корак могао да буде.

На срећу, постоје четири стратегије које могу да помогну.

Обратите пажњу и направите паузу

Без све шале. Синдром прегоревања није шала. То је најјаснији знак да је крајње време за ментални и физички одмор. Крените на паузу без одлагања ако је то могуће о поставите границе када је реч о стварима које захтевају ваше време.

Само вашој породици је важно ако вам је здравље угрожено. Сви остали ће само потражити другог да заузме ваше место.

Будите паметни када правите распоред

Опет - пауза! Чак и они који су потпуно исцрпљени често ће рећи ‘Да’ за нешто прековремено што шеф тражи, када је пријатељу потребна помоћ, дозволиће деци да им додају активности у пренатрпан распоред.

Можда је њихов карактер такав да су благи и желе да помогну, одговорни су или је то само навика. 

Који год да је разлог, будите обазриви и не дозвољавајте да будете на аутопилоту, то ће вам се осветити.

Погледајте пажљиво свој распоред, а онда немилосрдно почистите са њега све што није неопходно.

Усвојите тај начин планирања и држите се тога да ако нешто не избаците са распореда не можете да додате другу обавезу. 

Нађите времена за себе

Ово може да буде изузетно велики изазов за оне који немају слободног времена. Али, ако не учините ништа за себе, бићете огорчени (поред прегоревања). 

То не мора да буде превише времена, али мора да буде редовно и морате да уживате у томе што радите тада.

А нешто од тога треба да радите сами како бисте имали времена да мислите о будућности.

Пронађите пут до узбуђења

Када се борите са прегоревањем, све врсте позитивних емоција као да вас заобилазе. Не силите себе да се осећате срећним, то не ради тако. Нађите само једну (не противзакониту) ствар која ће учинити да осетите узбуђење и идите да је урадите.

То може да буде нешто то нисте радили неко време или нешто што ће вас одвести на потпуно нов терен. Али, оног момента када осетите пецкање узбуђења наћи ћете начине да стигнете до нових ствари које ће учинити да се осетите слично.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво