Читај ми!

Научници први пут успели да врате процес старења ћелија

Сваки пут када се ћелија подели, делић младоликости нестане. То се дешава због скраћивања крајева хромозома – теломера. Сада су научници у Израелу први пут у историји успели да преокрену тајн процес и продуже теломере у истраживању које је обухватило 26 људи.

Учесници су боравили у хипербаричној комори пет пута по 90 минута сваке седмице током периода од три месеци. То је резултирало продужавањем теломера и до 20 одсто.

Треба напоменути и да је импресиван резултат, који су многи стручњаци покушали у прошлости да постигну, постигнут на малом узорку и да ће морати да се предузму даља истраживања.

Међутим, чињеница да терапија у хипербаричној комори утиче на дужину теломера вреди да буде даље испитана.

Вођа студије Шаир Ефрати са Медицинског факултета у Тел Авиву објаснио је да је инспирација за експеримент био потез америчке агенције за истраживање свемира.

„Након што је Наса, пославши једног близанца на Међународну свемирску станицу, док је други остао на Земљи, показала значајну разлику у дужини теломера након повратка близанца који је био у свемиру, схватили смо да спољна средина може да утиче на ћелијске промене“, објаснио је Ефрати.

Врхови пертли

Теломере су кратки поновљени низови нуклеотида на крају хромозома који га штите од разградње.

Они се копирају заједно са остатком хромозома када год се ћелија дели.

Са сваком деобом и репликацијом, ситни делови кода са врхова теломера не доспе у наредну копију, због чега су нови хромозоми краћи од својих претходника.

Као када изгубите капицу са врха пертле, оне врло брзо после тога изгуби своју структуру. Слично томе, скраћивањем теломера повећава се ризик од лоших мутација хромозома.

То не значи да је старење искључиво повезано са скраћивањем теломера, али постоји јасна веза између дужине теломера и здравља људи, веза коју стручњаци желе боље да испитају.

„Дуге теломере су у корелацији са бољом ћелијском функцијом“, каже Ефрати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво