Читај ми!

Научници први пут успели да врате процес старења ћелија

Сваки пут када се ћелија подели, делић младоликости нестане. То се дешава због скраћивања крајева хромозома – теломера. Сада су научници у Израелу први пут у историји успели да преокрену тајн процес и продуже теломере у истраживању које је обухватило 26 људи.

Учесници су боравили у хипербаричној комори пет пута по 90 минута сваке седмице током периода од три месеци. То је резултирало продужавањем теломера и до 20 одсто.

Треба напоменути и да је импресиван резултат, који су многи стручњаци покушали у прошлости да постигну, постигнут на малом узорку и да ће морати да се предузму даља истраживања.

Међутим, чињеница да терапија у хипербаричној комори утиче на дужину теломера вреди да буде даље испитана.

Вођа студије Шаир Ефрати са Медицинског факултета у Тел Авиву објаснио је да је инспирација за експеримент био потез америчке агенције за истраживање свемира.

„Након што је Наса, пославши једног близанца на Међународну свемирску станицу, док је други остао на Земљи, показала значајну разлику у дужини теломера након повратка близанца који је био у свемиру, схватили смо да спољна средина може да утиче на ћелијске промене“, објаснио је Ефрати.

Врхови пертли

Теломере су кратки поновљени низови нуклеотида на крају хромозома који га штите од разградње.

Они се копирају заједно са остатком хромозома када год се ћелија дели.

Са сваком деобом и репликацијом, ситни делови кода са врхова теломера не доспе у наредну копију, због чега су нови хромозоми краћи од својих претходника.

Као када изгубите капицу са врха пертле, оне врло брзо после тога изгуби своју структуру. Слично томе, скраћивањем теломера повећава се ризик од лоших мутација хромозома.

То не значи да је старење искључиво повезано са скраћивањем теломера, али постоји јасна веза између дужине теломера и здравља људи, веза коју стручњаци желе боље да испитају.

„Дуге теломере су у корелацији са бољом ћелијском функцијом“, каже Ефрати.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 21. нов 2020, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Dokaz

To je sve dokaz da je ljudska rasa došla sa druge, puno veće planete od Zemlje, i da su Zemlju odabrali za privremeno stanište, ali se nešto u međuvremenu iskomplikovalo i nije nađena adekvatna olaneta za ljudsku rasu.

(субота, 21. нов 2020, 17:47) - Daj bre,malo! [нерегистровани]

Imam 70 godina!

Stavite me na listu!

(субота, 21. нов 2020, 13:38) - Damir [нерегистровани]

Kapitalci

Pomislih da su otkrili neki lek ili terapiju, a ono hiperbarična komora koja je poznata već pola veka i zna se koliko je dobra, samo i nedostupna jer je skupa. Eto i objašnjenja zašto svi ovi nazovi filantropi i drugi belosvetski moćnici žive preko 90, kao da su postili i uzdržavali se ceo život, a be konzumirali sve što jednom osvećenom postmodernističkom levičaru može da padne na um ili mu ga drugi servira.