Читај ми!

Течност за испирање уста убија коронавирус за 30 секунди

Производ који многи користе за хигијену уста и зуба могао би да постане део свакодневице и оних који то нису радили до сада јер су лабораторијски тестови показали да може да убије коронавирус за само 30 секунди. Следе клиничка испитивања како би се утврдило да ли је раствор ефикасан за смањење количине вируса и код заражених људи и како би се користио.

Први резултати студије Уноверзитета Кардиф која још није добила потврду из научних кругова, показали су да раствори за испирање уста са најмање 0,07 одсто цетилпиридинијум хлорида могу да се изборе са коронавирусом, пише Индипендент.

Научници су спровели тестове у универзитетској лабораторији подражавајући услове у ждрелу у носној дупљи.

Рад који је назван „Вируцидна ефикасност компоненти рааствора за испирање уста против SARS-CoV-2 ин витро“ треба да проучи струка и да свој суд, што је део процедуре признавања оваквих радова.

Резултати до којих су дошли стручњаци Универзитета Кардиф још једна су потврда да течности са цетилпиридинијум хлоридом могу да буду наши савезници у борби са коронавирусом.

Наиме, у другој студији објављеној прошле недеље научници наводе да су такви раствори ефикасни у смањивању количине вируса.   

Клиничка испитивања треба да донесу потврду  

Следећи корак стручњака Универзитета Кардиф је клиничка провера колико је ефикасан раствор за испирање уста у смањивању количине вируса у пљувачки пацијената заражених коронавирусаом. Резултати се очекују почетком 2021. године јер је испитивање у току.

„Иако је ова ин витро студија позитиван корак који обећава, нема сумње да је неопходно још клиничких испитивања“, истакао је професор Дејвид Томас, вођа тима са Универзитета Кардиф.

Ник Клејдон, специјалиста периодонтологије, истакао је да је веровао да је испитивање раствора за уста изузетно важно.

„Ако ови закључци буду потврђени у клиничком испитивању Универзитета Кардиф, раствори на бази цетилпиридинијум хлорида могли би да постану важан додатак свакодневне рутине заједно са прањем руку, физичком дистанцом и ношењем маски, како сад за време пандемије, тако и у будућности“, закључио је Клејдон.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво