Читај ми!

Канадски научници тврде да је ово најбржи начин за трежњење

Тим канадских научника развио је невероватан начин за спуштање нивоа алкохола у крви, и то три пута бржи од уобичајеног. Све што је потребно је предмет величине фасцикле који би могао да спасе милионе живота широм света годишње.

Група научника Универзитета здравља у Торонту са Џозефом Фишером на челу, трагала је за начинима за решење проблема акутног тровања алкохолом, пише Раша тудеј.

Истраживачи су открили могућност која изазива подозрење јер је изузетно једноставна. У питању је дисање у направу која личи на папирну кесу.

„Необјашњиво је како то нисмо пробали одавно", рекао је Фишер.

Нови метод подразумева изазивање плућа да избаце алкохол из организма, што помаже јетри да снизи количину алкохола у крви пацијента.

На овај начин се тело ослобађа алкохола три пута брже него иначе, међутим, постоји опасност да због јаког избацивања ваздуха из плућа човек хипервентилира и падне у несвест.

Једини постојећи метод уклањања алкохола из крви је дијализа, али то није изводљиво у случајевима озбиљнијег тровања јер траје предуго. Јетра мора да преради око 90 одсто унетог алкохола и на брзину њеног рада не може се утицати споља.

Фишер и његов тим техником дисања убрзавају процес три пута.

„Не можете само хипервентилирати јер бисте се за минут или два онесвестили“, објашњава Фишер.  

Хипервентилација избацује угљен-диоксид из крви, заједно са алкохолом, али истовремено изазива и несвестицу, до тренутка док особа не изгуби свест.

Да би се то избегло, људи који су у алкохолисаном стању издувавају ваздух у уређај, па им се тај ваздух враћа у плућа и угљен-диоксид враћа у нормалу, те нема опасности од губљења свести.

„То је изузетно једноставан уређај који може да се направи било где у свету: нема електронике, компјутера и филтера“, објаснио је Фишер, додајући да су истраживања до сада рађена искључиво на волонтерима и да додатна испитивања тек предстоје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво