Читај ми!

Да ли ће аспирин бити обавезан лек у терапији оболелих од ковида 19

У Великој Британији је покренуто велико исраживање како би се испитало да ли аспирин треба укључити као обавезан лек у терапији коронавируса јер смањује ризик од настанка крвних угрушака код особа оболелих од ковида 19.

Британска студија „Рикавери“, која истражује низ потенцијалних медикамената у терапији заражених коронавирусом, објавила је да ће и аспирин, који се обично прописује болесницима са кардиоваскуларним сметњама као разређивач крви, бити предмет њихове провере.

„Сматрали смо да је посебно важно укључити и аспирин у ово истраживање јер постоје довољно јаке претпоставке о његовој ефикасности, а поред тога, ово је безбедан, јефтин и широко доступан лек“, наводи Питер Хорби, главни руководилац студије.

„Тражимо лекове за ковид 19 које може одмах да користити било ко, било где у свету. Не знамо да ли је аспирин такав лек, али сазнаћемо“, додаје Хорби.

Пацијенти са ковидом 19 су у већем ризику од настанка крвних угрушака због хиперреактивних тромбоцита, ћелијских фрагмената који помажу у заустављању крварења, а аспирин је средство које може смањити ризик од настанка угрушака.

Предвиђено је да најмање 2.000 насумично одабраних пацијената уноси 150 милиграма аспирина дневно, заједно са уобичајеном терапијом. Резултати тих пацијената упоредиће се са најмање 2.000 других пацијената оболелих од ковида 19 који су примали само редовну терапију.

Професор Мартин Лендреј, коаутор истраживања, напомиње да се аспирин већ користи као терапија у спречавању стварања крвних угрушака код стања попут срчаног и можданог удара и прееклампсије код трудница.

„Укључивање пацијената у једно овакво истраживање које је предузео програм 'Рикавери' је једини начин да се процени постоје ли јасни позитивни ефекти на пацијенте са ковидом 19 и да ли те користи премашују било какве потенцијалне нежељене ефекте, као што је ризик од унутрашњег крварења“, додаје Лендреј.

Као средство за разређивање крви, аспирин повећава ризик од унутрашњег крварења, а редовно коришћење у дужем временском периоду може проузроковати оштећење бубрега.

У оквиру студије „Рикавери“ биће тестиран и антибиотик азитромицин као и експериментални коктел против антитела фармацеутске куће „Риџенерон“ који је коришћен за лечење Доналда Трампа.

Почетком пандемије, британски научници су утврдили и да је и дексаметазон, стероид који је јефтин и доступан, такође веома успешан у лечењу оболелих од ковида 19.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво