Читај ми!

Уз млеко бебе гутају и микропластику из флашица

Бебе које се хране из пластичних флашица уносе милионе честица микропластике сваког дана, утврдило је ново истраживање Колеџа Тринити у Даблину.

Научници су утврдили да препоручени процеси термалног стерилисања флашица и припреме млека доводе до тога да флашице ослобађају милионе микро и билионе нанопластичних честица.

Тестиране су флашице од полипропилена, које чине 82 одсто флашица на тржишту, а научници наводе да би здравија алтернатива биле стаклене посуде.

Полипропилен је једна од најчешће коришћених пластика, а прелиминарни научни тестови показали су и да друге посуде од тог материјала ослобађају милионе честица микропластике по литру.

Већ је познато да микропластика у животној средини загађује храну и воду, али је нова студија показала и да припрема хране у пластичним посудама може да доведе до изузетно штетног излагања.

Утицај на здравље још није утврђен, а стручњаци истичу да је од изузетне важности да се прецизно утврди, посебно код новорођенчади.

Запањујућа количина микропластике

Професор Џон Боланд са Колеџа Тринити у Даблину каже да је читав његов тим био потпуно запањен количином микропластике која се ослободи из флашица за бебе.

„Прошлогодишња студија Светске здравствене организације проценила је да одрасли људи унесу између 300 и 600 честица микропластике дневно, а вредности које смо ми утврдили у нашем истраживању крећу се у милионима“, истиче Боланд.

Како је навео, од пресудне је важности да се разуме какве здравствене импликације носи овакав унос микропластике.

„Већ смо почели да утврђујемо како ове честице утичу на наш имуни систем“, рекао је Боланд, додајући да је, упркос томе што ће многе од тих честица бити избачене из тела, потребно утврдити колико њих ће бити апсорбовано у крв и тако доспети у друге делова тела.

„Побацао сам све пластичне посуде које сам користио. У случају да имам мало дете, прилагодио бих начин на који му припремам храну“, закључује Боланд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво