Читај ми!

Које су крвне групе подложније ковиду 19

Два истраживања показала су да људи са крвним групама 0 и Б имају мањи ризик од заражавања ковидом 19, а уколико се инфицирају, имају мање шансе да развију тежи облик болести.

Пацијенти заражени ковидом 19 са крвним групама 0 и Б провели су мање времена на интензивној нези него они са групама А и АБ. Осим тога, ређе им је био потребан респиратор и ређе су имали проблема са бубрезима, показала су нова истраживања.

Обе студије објављене су у магазину Blood Advances. У једној је праћено 95 пацијената у критичном стању у болницама у Ванкуверу између фебруара и априла.

Утврђено је да су пацијенти са крвним групама 0 и Б провели, просечно, 4,5 дана мање на интензивној нези него они са групама А или АБ, који су просечно проводили 13,5 дана на интензивној нези.

Истраживачи нису утврдили везу између крвне групе и дужине останка у болници. Међутим, 61 одсто оних са крвним групама 0 и Б стављени су на респиратор, у односу на 84 одсто оних са групама А и АБ.

Такође, пацијентима са крвним групама А и АБ чешће је била потребна дијализа – процедура која помаже бубрезима да филтрирају токсине из крви.

„Пацијенти са ове две крвне групе могу имати већи ризик од отказивања неких органа због ковида 19 него они са крвним групама 0 и Б“, закључили су аутори.

Ово истраживање у складу је са ранијом студијом из јуна током које је утврђено да су пацијенти са групом 0 у Шпанији и Италији имали 50 одсто мање шансе да развију тежи облик инфекције у поређењу са осталим групама.

Људи са крвном групом 0 теже оболевају од ковида 19

Друга нова студија утврдила је да људи са крвном групом 0 имају мањи ризик да оболе у поређењу са људима других група.

Тим је анализирао податке скоро пола милиона људи који су тестирани у Данској од краја фебруара до краја јула. Од 4.600 који су били позитивни на ковид 19, 38,4 одсто имали су крвну групу 0.

То је мање него учешће крвне групе 0 код укупног становништва Данске – 41,7 одсто, па су истраживачи закључили да су људи са крвном групом имали смањену подложност према инфекцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво