Током лета у тањиру су најважније боје

Када температура прелази тридесет степени, време је да мењамо навике у исхрани. Како би требало да изгледа та промена и на који начин припремати храну?

Летњи режим исхране мора да се разликује од зимског. Најважније је да на тањиру буде што више боја.

„Треба да једемо све оно што се налази на пијаци. Прво, ту имамо прегршт витамина и минерала, али оно што је најбитније имамо воду. Заборављамо колико је она битна. Када се пробудимо треба да попијемо воду, исцедимо лимунаду и кренемо здраво у почетак дана“, саветује нутриционисткиња Милка Раичевић.

Уколико у току дана не поједете два пута воће и три порције поврћа можете да имате проблема. 

„Веома је битно да буду заступљене све боје поврћа. Треба да потамнимо, треба да елиминишемо зрачење - ту ће нам помоћи све оне намирнице које су жуте боје. Оно што подиже имунитет је зелено, бело, црвено, а то значи да би у нашем тањиру требало да буду заступљене четири боје када сервирамо нешто“, објашњава Раичевићева.

Не треба претеривати. Не можете да поједете целу лубеницу него једну кришку.

Воће које је слађе једемо мање, док киселог воћа можемо да једемо много више.

Дијабетичари морају да воде рачуна да бирају воће које није слатко. 

Поврће сирово или обрађено?

 „Смути је учинио много зла. Свесно и несвесно, мењали смо наше навике. Када радите стално морате да будете у спрези са временом, тањиром, свим оним што треба да вам омогући да кренете и завршите дан здраво. Већина људи је била лоше информисана. Све оно што је главица: кељ, броколи лоше се одражава на штитну жлезду. Ако имате проблем па провоцирате свакодневно јер већина то понесе на посао и конзумира“, истакла је нутриционисткиња.

Да би била здрава, храну морамо прати под млазом текуће воде.

„Морамо употребити зеолит и соду бикарбону, морамо да научимо да не можемо у шерпу или другу посуду да ставимо све оно што треба да се опере и мислимо да је то здраво. Онда имате бумеранг за организам па стално имате дијареје“, набраја Раичевићева.

Према њеним речима, пажњу при прању треба обратити на делове око петељке (код јабуке, крушке и сл), такође око бркова јер се тамо налазе пестициди.

„Уколико немате органске производе, онда би било идеално да ољуштите, односно склоните кору, али ако не успете, онда нека то заиста ураде зеолит и сода бикарбона“, указује Раичевићева. 

Испробајте и биљне протеине – грашак, пасуљ, боб

„Месо и протеини су нам неопходни, али не заборавите да је велики проблем варење. Протеини да, али нека они буду из грашка, пасуљ, боб. Витамин Б12 имамо у месу, али то не значи да га треба јести свакодневно“, саветује нутриционисткиња.

Препорука је пилетина и риба, уколико имате проблема са анемијом нека то буду карабатак и батак и било би добро да они буду органски.

„Некада је, због хормона и жеље да брже порасте пиле, здравије узети ћуретину него пилетину. Такође, можемо јаја и то два пута седмично и два пута месо. Ту су и млеко и млечни проиводи, али не заборавите на биљна млека“, закључила је Раичевићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара