Сунчаница – симптоми и прва помоћ

Лето је, температуре су високе, и мада лекари упозоравају да се током најтоплијег дела дана не излази на улицу, многима је то неизводљиво. Зато се сваког лета треба подсетити шта је топлотни удар, односно сунчаница, и како да се заштитимо од ње или како да помогнемо некоме у невољи.

Топлотни удар, познатији као сунчаница, је стање које настаје када нам се тело прегреје до степена који угрожава функционисање целог организма.

Уколико смо превише изложени сунцу или проводимо више времена у прегрејаном простору, долази до дехидрације. Услед дехидрације престајемо да се знојимо, што значи да наше тело више не успева природно да се расхлади и то најчешће доводи до топлотног удара.

Симптоми

Знаци упозорења који говоре да сте превише били изложени топлоти су главобоља, вртоглавица, мучнина, прекомерно знојење, грчеви, убрзан срчани ритам, температура од 38 степени Целзијуса и виша, јак осећај жеђи и губитак апетита. Одрасли и деца обично показују сличне сиптоме, мада деца чешће постају и поспана.

Уколико се стање особе која има ове симптоме не поправи у року од 30 минута, онда може доћи до топлотног удара.

Симптоми топлотног удара укључују престанак знојења, чак и ако осећате врућину, температура преко 40 степени Целзијуса, кратак дах, дезорјентисаност, грчеви и потпуни губитак свести.

Прва помоћ

Уколико приметите да неко има тегобе због претеране изложености топлоти, онда га одмах треба преместити у хлад, а затим покушати на све начине да га расхладите – дати му да пије што више воде, полити га водом или брисати влажном крпом да се расхлади и поставити га у лежећи положај са благо подигнутим ногама.

Уколико се стање не поправи у року од 30 минута, а сумњате да би могло доћи до погоршања, требало би позвати хитну помоћ, а у међувремену, лекари саветују да, уколико је могуће, умотате болесника у влажан чаршав или га расхладите сунђером.

Уколико температура почне да опада, онда влажан чаршав заменити сувим. Док чекате долазак лекара, наставите да проверавате дисање, пулс и стање свести.

број коментара 0 Пошаљи коментар