Сваки залогај патлиџана чува здравље, фигуру и лепоту

Поред тога што је укусан, патлиџан обилује корисним материјама због којих повољно утиче на здравље. Може се похвалити одличном количином витамина, минерала и влакана уз мало калорија. Захваљујући томе штити здравље, чини фигуру заноснијом, а борама не дозвољава да се појаве.

Плави патлиџан (Solanum melongena) једногодишња је биљка из рода помоћница и широм света користи се за разна јела и пите.

Иако га доживљавамо и припремамо као поврће, патлиџан је у ствари воће. Постоји много врста ове биљке, а њихови плодови разликују се у величини и боји – најчешћи су плавољубичасти, а има и црвених, зелених, па чак и црних.

Поред тога што је укусан, патлиџан обилује корисним материјама због којих повољно утиче на здравље.

Патлиџан се може похвалити одличном количином витамина, минерала и влакана уз мало калорија. 

Шоља (око 80 грама) сировог патлиџана има 20 калорија, пет грама угљених хидрата, три грама влакана, један грам протеина, али и знатне количине мангана, фолне киселине, калијума, витамина К и Ц. 

У мањим количинама садржи ниацин и магнезијум.

Захваљујући тако импозантном саставу, може се похвалити антиоксидансима, који тело штите од слободних радикала, што може смањити ризик од појаве бора, хроничних болести срца или рака. 

Такође, експерименти на животињама показали су да се лош холестерол повлачи под налетом овог снажног чистача крвних судова, а, поручују стручњаци, не треба заборавити ни да јача срце и смањује ризик од појаве срчаног удара. 

Уколико се уврсти у редовну исхрану, патлиџан може да утиче на регулацију шећера у крви. За то су заслужна влакна која нетакнута пролазе кроз дигестивни тракт човека успоравајући при томе апсорпцију шећера.

Будући да у њему нема превише калорија, одличан је савезник у борби против сувишних килограма.

Због свега тога, поручују стручњаци, потрудите се да патлиџан што чешће буде на вашој трпези.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво