Кинески научници произвели тест за рано откривање рака

Тим стручњака из Кине тврди да је направио тест којим се на основу анализе крви може открити рак четири године пре него што се појаве први симптоми.

Научници су објавили да су успели да произведу неинвазиван тест који су назвали Пансир, којим се може открити присуство рака чак четири године пре појаве првих симптома и то са прецизношћу од 95 одсто.

„Доказали смо да се пет врста рака може открити метилацијом ДНК и то четири године пре појаве симптома, односно дијагнозе уобичајном методом“, објављено је у часопису Нејчер комуникејшнс, преноси Гардијан

Научници наглашавају да се не ради о тесту којим се може предвидети да ли ће неко добити рак, већ је реч о методи којом се открива присуство канцерогених ћелија пре појаве било каквих симптома. Ови тестови, познати у науци као течна биопсија, у фокусу су многих истраживачких тимова од када је развијена неинвазивна дијагностика.

Ово није први пут да су постигнути позитивни резултати када је у питању коришћење тестирања крви као начина за рано откривање рака. Али, стручњаци из Кине наглашавају да су успели да утврде присуство рака пре појаве било каквих симптома.

Према њиховим речима, тестирање се заснивало на анализи одређених подручја ДНК око којих најчешће настају тумори. Тврде да су успели да уоче и врло мале канцерогене узорке. Помоћу алгоритма вештачке интелигенције успели су да утврде да ли се заиста ради о канцерогеним ћелијама.

За израду теста коришћени су узорци крвне плазме сакупљани у периоду од 2007. до 2014. године. Од сакупљених узорака, 414 је било од учесника који нису оболели најмање пет година после узимања крви, а 191 узорак је био од учесника којима је за четири године откривен рак дебелог црева, јетре, плућа или једњака. Тим је такође користио и узорке из биобанке од 223 пацијента који су оболели од неког од пет карцинома. Код 88 особа особа овим тестирањем је утврђено да имају рак. Од тог процента код њих 95 одсто касније је заиста оболело.

Међутим, ово истраживање има своје недостатке, а основни је то што се заснива на малом узорку и што се не може са сигурношћу утврдити о којој врсти рака је реч.

Доктор Ерик Клајн са Института за рак из Кливленда, који је био део тима стручњака који су успели да течном биопсијом препознају десет различитих врста рака у раној фази и предвиде колико је који орган захваћен болешћу, поздравио је ово истраживање кинеских колега. Између осталог, сматра да је оно одлична основа за наставак истраживања.

И за Саманту Харисон из корпорације „Канцер рисрч“ ово истраживање је охрабрујуће. Очекује да ће оно помоћи да се направи помак у раној дијагностици ове болести.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво