Сунце "вара" и на плажи и на планинама, неопходна је заштита

Са нестрпљењем сваке године чекамо ове летње месеце и сви желимо тај препланули бакар тен. Иако свмо све научили о штетности излагања сунцу и у соларијумима сваки слободан дан већина искористи за сунчање, купање или шетњу на отвореном.

Истина је да наша кожа памти сваки зрак сунца, а дуго и дубоко баш оне зраке од којих тамни. Свако излагање сунцу или соларијуму оштећује кожу која се с годинама све теже опоравља. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, дерматолог Невенка Докмановић  објаснила је шта највише оштећује кожу и да ли је баш свако сунчање штетно.

„Излагање сунцу је јако битно ових месеци јер се нисмо излагали сунцу почетком пролећа због дефицита витамина де. Није потребно интензивно излагање, већ је важно да је индекс зрачења већи од три. Потребно је десетак минута три пута недељно да се прошетате и добићете залихе витамина де које су организму потребне", истакла је дерматолог.

Када сами можемо да приметимо да је дошло до неке промене на кожи?

„Кожа памти сваки наш немар и враћа нам га после 40-те године. Треба водити рачуна је да се штитимо од Сунца. УВ зрачење које доспева до наше коже изазива оштећења различитог нивоа. Око 56 одсто чине инфрацрвени зраци који оштећују кожу и доводе до фотостарења коже", рекла је докторка.

Министарство здравља је донело правилник о заштити деце испод 18 година о забрани сунчања у соларијуму.

Да ли важи фактор заштите за кожу?

"Да битно је имати крему. У Србији, за наше типове коже потребно је узети СПФ 30 фактор. Ако вам је нешто на телу сумњиво, неопходно је да се јавите лекару на преглед, а свака промена на кожи није младеж", закључила је дерматолог Невенка Докманивић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво