Доктор "Гугл" добио конкуренцију - нова платформа за здравље "Докток"

За све оне које ових дана муче мање здравствене тегобе, али се плаше да због заразе оду код лекара, неколико друштвено одговорних компанија смислило је решење. Да бисте добили бесплатан лекарски савет важно је само да имате рачунар или мобилни телефон.

Добар дан, јел се чујемо јел се видимо? Добар дан, чујемо се и видимо. Како могу да вам помогнем? Хтела сам да се косултујем с вама, изашао ми је неки осип на леђима...

Уколико сте до сада за неки здравствени проблем решење тражили на интернету, важно је да знате да је пре нешто више од месец дана Доктор "Гугл" добио конкуренцију у виду платформе "Докток". И док на Гуглу за одређени здравствени проблем можете да пронађете мноштво непроверених информација "ДокТок" вас путем видео или аудио позива, као и чета спаја уживо са лекарима.

"Није потребна никаква инсталација, није потребан никаква апликација на телефон, ништа слично, потребно је само да се посети wеб адреса докток.рс на платформи се одмах отвара листа доступних лекара сваки коринсик може детаљно да проучи листу и да одабере лекара са којим жели да разговара уколико је доступан тај разговор може да обави одмах, уколико није може да се распита о термину када ће тај лекар бити поново доступан", рекла је Тамара Дидић, са ДокТок платформе.

Разговор на "Доктоку" ограничен је на 15 минута. То значи да се након истека времена позив прекида, а на ред долази други корисник. Уколико вам је ово исувише мало времена да изнесете свој проблем добра вест је што постоји и опција заказивања консултација са лекаром.

А око 200 лекара, различитих специјалности, активно је на овој платформи. Здравствене дилеме решавају лекари из државних, али и приватних установа. Сви они су волонтери. Баш као и Александра Радосављевић, специјализант дерматовенерологије. Она дневно, након свог редовног посла, за пацијенте на мрежи издваја 2 до 3 сата.

"Првенствено људи мене конкретно зову као општу праксу да их ја у суштини усмерим негде, ја сам као нека врста саобраћајца, они имају одређене тегобе зову јер не знају ком специјалисти да се обрате", истакла је др Александра Радосављевић, специјализант дерматовенерологије.

Управо савети лекара опште праске су и најтраженији, али у разговору са корисницима доста времена проведу и педијатри и психолози.

Према нашим подацима најчешће се јављају жене и то жене које су мајке, али то не значи да ће тако и остати. Идеја нам је да старијим грађанима будемо на располагању, јер су и они ограничени кретањем. 

Овај сервис иако подстакнут коронавирусом, никако није намењен хитним случајевима и онима који болују од ковида. Желећи да растерете здравствени систем и смање гужве у Домовима здравља, иницијатори су га предвидели за пацијенте са лакшим тегобама.

"Људи нам се могу обратити шест дана у недељи од понедељка до суботе, лекари су активни од 10 ујутру до осам увече, међутим с обзиром на то да постоји велико интесровање људи, ми радимо на томе да се ти капцитети прошире, односно да будемо доступни свих 7 дана у недељи", рекла је Александра Тасић. 

До сада је обављено око 35 хиљада разговора, односно у просеку између 50 и 100 дневно. Иако у виртуелном простору, разговор са лекаром подлеже етичким начелима и приватност је гарантована.

Првенствено смо ограничени тиме да нама није дозвољено да дамо коначну дијагнозу и да дамо терапију, ми чим не видимо пацијента уживо и не урадимо преглед ми законски нисмо обавезани да дајемо коначну дијагнозу и терапију.

Телемедицина као грана у свету је већ направила своје прве кораке, а да се код нас само тајминг тако поклопио да је друштво било спремно за то, навике људи су такве да се више окрећемо дигитализацији, пуно је сервиса које нам омогућавају да он лајн завршимо различите ствари.

Због тога сматрају да ће ова платформа живети и после ситуације са ковидом, баш као што се надају да ће у блиској будућности закон омогућити лекарима да на даљину дају дијагнозе и прописују терапије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво