Лето је, наравно да је врућина, али може се живети и без клима уређаја

Лето је стигло, врућине су ту, али и коронавирус због кога нам лекари саветују да избегавамо коришћење клима-уређаја. Многи мисле да ће им због тога лето бити неподношљиво, али постоји више начина како да се расхладимо и без помоћи овог апарата.

Последњих година клима-уређаји су постали нормална ствар у већини домаћинстава, тако да су многи заборавили да је могуће преживети летње врућине и без њих.

Наравно, први и основни савет је да што више сунчевог светла и топлоте задржимо ван стана и то тако што ћемо током најтоплијег дела дана затворити прозоре и навући ролетне. Добро би било да на прозорима буду беле или светле завесе јер оне одбијају светлост. Просторије је зато потребно проветравати ноћу и рано ујутру. Такође, затворите врата на свим просторијама које не користите током дана. Овим спречавате да хладан ваздух излази из просторија у којима претежно боравите.

Вентилатор постављен на плафон снижава температуру у просторији за шест или седам степени. Но то готово на овим просторима нико нема, али вентилаторе који се могу купити биће од помоћи. Да би се њихов ефекат хлађења повећао постоји трик са пластичним флашама у којима ћете заледити воду. Ставите ове флаше на послужавник и сместите испред вентилатора, и имаћете расхладни уређај.

Највећи извор топлоте у кући су апарати, електронски уређаји и осветљење. Заменити обичне са лед сијалицама, ем троше мање енергије, ем исијавају мање топлоте. Покушајте да избегавате кување током врелих дана или бар током најтоплијег дела дана. Када сте код куће у најтоплијем делу дана користите само оне апарате који су вам преко потребни, остале искључите из струје. На пример, веш-машину користите рано ујутру или касно увече.

Влажност ваздуха чини да соба буде топлија зато током врелих дана, осим кувања, избегавајте сушење одеће и туширање претоплом водом. И када морате да урадите ове ствари, укључите вентилацију која ће извући топао и влажан ваздух.

Осим што ћете расхладити просторију у којој боравите, повремено на зглобове, чело или врат ставите кесу леда или хладан пешкир. Туширајте се млаком водом. Уколико се туширате хладном водом или пијете јако расхлађена пића, то ће само краткотрајно учинити да се осећате боље, али ће вас додатно загрејати јер ће тело производити више енергије како би изједначило температуру тела. После туширања добро се обришите, јер у супротном повећавате влагу и самим тим одајете вишак топлоте.

Током врелих тропских ноћи када кренете на спавање оградите се флашама са залеђеном водом које сте умотали у пешкир и имаћете миран сан.

Избегавајте по високим температурама пића која подстичу додатни губитак течности – алкохол, кафу и газиране напитке. Замените их домаћим чајем и лимунадом.

Ако нисте знали, постоји храна која хлади организам и она која га загрева. Месо, месне прерађевине, масно пециво загревају, док с друге стране, воће, посебно лубенице, јужно воће, диње, шљиве и јабуке хладе и освежавају. Од поврћа ће вас расхладити парадајз, купус салата, паприка и краставац. Осим сладоледа, охладиће вас и млеко, јогурт и кисело млеко.

Током лета се препоручује ношење што лаганије и светлије одеће. Ношење таниких и прозрачних материјала природног порекла, попут лана и памука, додатно хладе. Обратите пажњу и на модне детаље, јер се металне наруквице и огрлице лако загревају, а тело ту топлоту апсорбује и тешко се хлади. Наравно, не излазите напоље уколико не морате, у најтоплијем делу дана.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво