Од чега зависи када ће се породиља ментално вратити „у нормалу“

Другачије функционисање мозга након порођаја, углавном траје до годину дана, колико је потребно мамама да се врате у пуну менталну форму, показало је ново истраживање.

Често се овакво стање назива „мaмнезија", а манифестује се повећаном заборавношћу и одсутношћу код мајки убрзо након порођаја.Међутим, истраживачи из САД открили су да је то краткорочног карактера, и да су мајке често пажљивије од жена које никада нису биле трудне или нису имале децу. 

„У већини студија тестови пажње и памћења дају се мајкама врло рано након порођаја", изјавила је ауторка рада и антрополог Универзитета Пердо Валери Милер.

„Када се дете роди, жене имају налете хормона а ту је и недостатак сна, тако да сви ти фактори могу утицати на пажњу и процесе памћења у мозгу", изјавила је Милерова.

Постпорођајно стање траје приближно шест недеља, и почиње одмах након порођаја, када се мајчино тело - укључујући ниво хормона и величину материце - враћа у „нормално" стање.

У новој студији, Милерова и њене колеге спровели су такозвани „тест умреженe пажње" у коме су упоређивали време реакције код 60 мајки које су од недавно у тој улози и код 70 жена које нису мајке.

Од учесница се тражило да одговоре на анкетна питања на скали од седам тачака, попут „Колико се често осећаш поспано?" или "Како оцењујете вашу пажњу?".

Тим је открио да се начин на који жене доживљавају распон властите пажње често поклапа са резултатима њиховог теста пажње.

„То значи да жене имају тачну свест о свом когнитивном стању и да забринутост у вези са њиховим перцептивним функционисањем треба схватити озбиљно", рекла је ауторка и антрополошкиња Аманда Вејл са Универзитета Перду.

„Такође верујемо да је„ мамин мозак који после порођаја другачије ради "можда феномен везан за културу и да се мајке осећају растројено и заборавно када су под стресом, који их одједном погоди, у то у великој мери", наводе чланови истраживачког тима.

"Мамин мозак" и другачији вид концентрације 

У тесту пажње, жене су замољене да гледају монитор на којем је штампач, чије је трептање указивало нато да ће се одштампана слика убрзо појавити.

Такође, на екрану има је приказан и слика трептећих стрелица окренутим у различитим смеровима, које су смер мењале на 500 милисекунди, а од учесница је тражено да притисну дугме траженог смера.

Тест је прикупио времена реакције свих жена.

Милерова и њене колеге нису овим тестом пронашли доказе да је то што је нека жена мајка, имало негативан утицај на њену способност опажања.

„Све у свему, маме нису имале значајно другачију пажњу од других женау експерименту, и нисмо пронашли доказе који би подржали појаву такозваном „маминог мозга" који „гругачије фунционише код породиља", навела је Милерова

С друге стране, наводи се у студији, могуће је да је управо материнство повезано са побољшаном, јачим а не умањеном пажњом.

Налази сугеришу да „мамин мозак", као нешто што описује другачији тип концентрације и пажње, може да се деси али може да траје највише годину дана после порођаја.

Истраживачи су, међутим, упозорили да појачана пажња није увек позитивна ствар, јер може да појача осећај анксиозности и стреса.

„Има смисла да маме које су се тек породиле, јаче делују на спољне надражаје. Планирамо да урадимо и међукултурална истраживања, како бисмо даље испитали како су наративи мајчинства и социјалне подршке повезани са пажњом породиље у односу на стандард и културолошке миљее широм света", најавили су истраживачи у студији чији су налази објављени у часопису „Current Psichology".

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво