Коронавирус и интерактивни екрани у радњама, банкомати, дугмићи...

Упркос томе што је можда боље користити банкомат него стајати у реду за шалтер или самоуслужну касу уместо чекати на ред са потенцијалним носиоцима вируса, све те површине које додирује на десетине људи дневно прави су расадници микроорганизама.

Коронавирус напада плућа и дисајне путеве. Симптоми болести Ковид-19 су кашаљ, грозница, висока температура, кратак дах. Компликације могу довести и до смрти, подсећа Индипендент.

У питању је потпуно нов вирус и стручњаци не могу са сигурношћу да тврде ни како се он преноси са човека на човека, али се претпоставља да се, попут других коронавируса, кроз популацију креће капљичним путем - када се особа нађе у близини зараженог који кија или кашље.

Светска здравствана организација препоручила је покривање уста и носа марамицом при кијању и кашљању, те учесталије прање руку. Међу препорукама стручњака је и избегавање додиривања лица јер на тај начин вирус, уколико се нађе на рукама, може доспети у око, нос или уста.

Вреба ли опасност са интерактивних екрана? 

Питање које се намеће је колико су опасне површине попут електронских ваги са екраном осетљивим на додир у продавницама, самоуслужне касе, наручивање хране у неким ресторанима, дугмићи у лифтовима, банкомати, кредитне картице...

Професор Вилијам Кевил са Универзитета у Саутемптону упозорава да треба бити веома пажљив са мобилним телефонима – када оперете руке, немојте користити телефон док га не очистите. Ипак, како каже Кевил, ризик није тако висок јер тај уређај користити само власник. 

С друге стране, на екранима за јавну употребу које користе десетине, па и стотине људи између два чишћења, може остати вирус након што је заражена особа користила. На тај начин, чак и више дана корисници могу „успешно“ преузимати вирус додирујући екран.

Епидемиолошкиња заразних болести, др Тара Смит са Државног универзитета у Кенту истиче да је у питању одлично место за нагомилавање бактерија и вируса због чињенице да постоји велики број људи који додирује јавне екране из дана у дан.

„Здраве особе онда само узму микроорганизме са таквих површина“, објаснила је др Смит и истакла да би хигијена тих површина морала да буде подигнута на виши ниво, те предложила да постоје марамице за кориснике.

Међутим, док се то не буде десило, да ли је паметније одустати од употребе тих уређаја, то јест додиривати што је мање могуће предмете ван куће?

Виши истраживач Универзитета у Саутемптону, Мајкл Хед каже да избегавање није нужно најбоље решење: „Екрани осетљиви на додир су на толико много места и тешко је избећи користити их. Више лабораторијских истраживања показало је да је теоријски могуће да вируси могу да буду на таквим површинама. Најпрактичнији савет који можемо дати људима је да темељно оперу руке неколико пута дневно и на тај начин смање ризик од преноса инфекције“.

Треба ли екране чистити влажним марамицама

Своје мобилне телефоне ван куће дезинфикујемо влажним марамицама. Међутим, уколико нисмо у могућности да након додиривања неког од јавних екрана оперемо руке, да ли да га пребришемо пре употребе?

Мајкл Хед сматра да то није добра идеја. „Није препоручљиво користити марамице за брисање таквих екрана. Нећемо довољно дезинфиковати екран, а можемо га и оштетити на тај наин“, истакао је Хед и још једном нас упутио на прање руку (минимум 20 секунди!) топлом водом и сапуном.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво