Како су они којима заиста треба хидроксихлорокин остали без њега због коронавируса

Стампедо за непотврђеним „леком“ за Ковид-19 довео је до тога да у апотекама више нема лека који је неопходан за око пет милиона људи у свету оболелих од лупуса, а ако се томе додају и они који пате од реуматоидног артритиса, број оних који су погођени несташицом постаје још већи. Уз то, још није познато да ли хидроксихлорокин уопште делује против инфекције коју изазива коронавирус.

Најпре напомена читаоцу: ниједан лек не треба узимати без дозволе лекара јер последице могу бити озбиљне, па и трагичне.

Италија и Француска потврдиле су да доктори преписују хидроксихлорокин - мање токсичну верзију лека против маларије хлорокина – иако не постоје докази који потврђују да лек делује у случају Ковида-19, пише британски Гардијан.

Притисак јавности да се лек учини доступним порастао је након што су амерички и бразилски председници Доналд Трамп и Жаир Болсонаро помињали хидроксихлорокин као лек који се користи у терапији оболелих од Ковида-19.

Упркос упозорењима да нежељена дејства овог лека нису нимало наивна, аустралијски бизнисмен, некадашњи политичар Клајв Палмер обећао је да ће финансирати производњу милион доза како би Аустралијанцима био доступан што пре. 

Они који болују од лупуса, реуматоидног артритиса, кожне порфирије и хидроксихлорокин им је неопходан у терапији, већ се суочавају са последицама таквих изјава јавних личности и званичника.  

Полице у апотекама остале су празне на разним крајевима света од Велике Британије до Тајланда и Француске. 

Индија, која производи базну супстанцу лека, забранила је извоз како би заштитила своје резерве и издала препоруку медицинским радницима да узму лек да би се заштитили од коронавируса.

Хидроксихлорокин једини избор за оболеле од лупуса 

За више од 60 одсто оболелих од аутоимуне болести лупуса, кључни део терапије је хидроксихлорокин јер спречава имуни систем да производи превише антитела, која би у супротном напала органе, најчешће бубреге и кожу, али неретко и срце, плућа и мозак, наводи Гардијан

За њих алтернативе нема јер други имуносупресиви, то јест лекови за сузбијање рада имуног система имају таква нежељена дејства да ову групу пацијената чине још ризичнијом за Ковид-19.

Упркос све ригорознијој потрази за доказима о постојању разлога да заражени коронавирусом треба да се лече хидроксихлорокином, широм света почеле су да се спроводе мере како би се заштитиле залихе лека.

Мини-истраживање спроведено у Кини показало је добре резултате, али је то далеко од потребне и довољне потврде о ефикасности лека. 

У Француској су власти попустиле под притиском лекара који је спровео веома мало (на 26 пацијената) и брзо испитивање лека у комбинацији са антибиотиком. Методологију коју је користио многи су критиковали.

Ипак, доктор и професор инфективних болести Дидије Раул након тог експресног испитивања објавио је видео-снимак на Јутјубу у којем говори о закључку да хлорокин лечи Ковид-19, те да би га требало одмах користити.

Др Раул је изашао из комитета за научна саветовања, а на друштвеним мрежама избио је хаос у којем је влада Француске оптужена да је подложна утицају великих фармацеутских кућа које, опет, наводно желе да блокирају употребу хидроксихлорокина јер је јефтин, а усто немају ни патент.

Као резултат, упркос забрани кретања, људи су чекали у  редовима испред болнице у Марсеју где др Раул ради како би се тестирали на вирус и добили терапију.

На крају, влада је попустила и декретом дозволила болницама да преписују лек сваком пацијенту са Ковидом-19. Такође, могу да дају и лек калетра који се још испитује, а намењен је заштити од ХИВ-а и комбинација је лопинавира и ритонавира.

Италија је слично поступила. Влада је у петак да хлорокин и хидроксихлорокин могу да се користе у лечењу Ковида-19 и то о трошку државе. Исто важи и за лечење калетром.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво