Зашто је женама потребно више сна него мушкарцима

Коначно можете да докажете свом партнеру, да женама заиста треба више сна него мушкарцима, јер тако тврде истраживачи са Универзитета Дјук.

У студији која је укључила 210 мушкараца и жена у доби од 18 до 65 година, истраживачи су открили да лишавање сна има више лоших ефеката на здравље жена него мушкараца.

Учесницима студије постављена су питања о њиховом сну, укључујући квалитет и редовност сна, као и питања о здравственом стању, психолошким тегобама, физичкој кондицији... 

Истраживачи су открили да се недовољно сна повезује са већом стопом упала, повишеним нивоом стреса, проблемима регулације шећера у крви, повећаним ризиком од депресије ... Али, како трвде, само код жена. 

Истраживачи сугеришу да је то могуће зато што жене имају мање тестостерона, који може заштитити ћелије тела од упала, и може такође заштитити мозак и друге органе од последица стреса.

Уз ова питања, откривено је и да, што су више проблема са спавањем жене имале, то су били већи и њихови индекси телесне масе.

Истраживачи сугеришу да би жене зато требало да раде на развијању чврсте рутине спавања, као и да себи, наравно, обезбеде више времена за спавање.

Оставите мобилни телефон и лаптоп најмање сат времена пре спавања, и осигурајте да ваша спаваћа соба буде удобно и опуштајуће место, јер је то, поред осталих предуслова, такође важно за обезбеђивање доброг ноћног одмора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво