За добар имунитет старије популације, три оброка, ужина, витамини и минерали

Због ширења коронавируса многи људи купују огромне количине хране, воде, средстава за хигијену. У паници многи купују оно што им је потребно, али и оно што није, и што ће на крају да баце.

Стручњаци саветују да се бирају оне намирнице које могу дуже да стоје у фрижидеру или остави, као и оне које ојачавају имунитет читавој породици. Гостујући у Јутарњем програму РТС, дијетолог Верослава Станковић објаснила је којих ствари и навика треба да се придржавамо у овој здравствено необичној ситуацији, која је веома опасна за старије суграђане.

Шта је то што старији суграђани који не излазе из куће треба да једу, да би ојачали свој имунитет?

– У овом периоду када физички нису активни, када су код куће, можда влада и депресија, прво треба водити рачуна о хигијени намирница које купују или добијају, а тек онда о нутритивном саставу намирница. Свеже намирнице морају да се перу под млазом топле воде, никако их не потапати у дезинфекциона средства. Тако спремне одложити их у фрижидер. Јаја не треба прати, а хлеб куповати у фолији. Старији би требало да узимају свеже воће и поврће зато што је богато витаминима и минералима, добро је за подизање имунитета. Цитрусно воће које је богато Це-витамином, кисели купус, као и зељасто воће и поврће, због минералних материја, цинка и магнезијума и витамина Бе-комплекса који правилно омогуђавају функционисање неких ензима.

Да ли можемо да осмислимо дневни мени?

– У овом периоду старији људи би требало да имају три оброка и по неку ужину, и да воде рачуна о количини хране, да не би имали вишак килограма који је опасан по здравље. Доручак треба да буде лаганији са млечним напитком и препорука је јогурт или кисело млеко, који имају пробиотску флору која је добра као заштитник имунитета. Може кувано јаје или нека сардина.

За ручак може да буде пилећа супа, која је богата протеинима и витаминима, и есенцијалним амино-киселинама и интегрални хлеб који одржава ниво шећера. Вечера би требало да буде половина свих нутритивних намирница из ручка, парче хлеба, парче меса и салата. Добро кувана пилетина.

Како можемо да унесемо витамин Де3, и да ли можемо да га користимо као суплемент?

Витамин Де3 веома је значајан и неке препоруке су да се он узима од септембра до маја, као суплемент. Показало се да постоји пандемија дефицита овог витамина. Намирнице богате витамином Де3 су риба северног мора, млеко и млечни намази.

Дневна доза Це-витамина је 75 милиграма и ако користимо цитрусно воће или купус то је довољно. Од суплемената, то је једна таблета од 500 милиграма на дан.

Цинк иде у комбинацији са Це-витамином. Ако се правилно хранимо суплементација у овом периоду није неопходна. Комплекс Бе-витамина веома је важан, има га у црвеном месу и у рибама.

Механичким цеђењем сока од лимуна нећемо добити довољну количину Це-витамина, добићемо само базну реакцију нашег организма и добар напитак који спречава глад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво