Не наседајте, савети са интернета могу бити опаснији од коронавируса

Списак земаља у које је стигао коронавирус расте из дана у дан, а лека и даље нема. Нажалост, са свих страна до нас допире море здравствених савета који се крећу од бескорисних, али безопасних, до неких за које би се могло рећи и да су опасни.

Међу лажне савете на које не би требало да наседнемо, Би-Би-Си убраја употребу неких средстава за које се сматра да доприносе јачању имунитета.

Колоидно сребро

Употребу колоидног сребра промовисао је Џим Бејкер у телевизијском програму у САД. У питању су сићушне честице сребра у течности. Гост у Бејкеровој емисији тврдио је да поменути раствор убија неке сојеве коронавируса у року од 12 сати иако је признао да тестирање још није спроведено на Ковиду-19.

Идеја да је у питању ефикасно средство за лечење код стања изазваног коронавирусом преко Фејсбука обишла је свет. Заговорници ове теорије тврде да је колоидно сребро одлично код свих здравствених проблема, да има антисептичка својства, те помажу имуном систему.

Амерички здравствени стручњаци истичу да нема доказа да сребро има такво дејство.

Осим тога, колоидно сребро може имати озбиљна нежељена дејства међу којима су оштећење бубрега, напади и аргирија – стање код којег кожа постаје плава, пише Би-Би-Си.

Средства за дезинфекцију из домаће радиности

Медији извештавају о честим несташицама дезинфекциних гелова за руке јер је прање руку један од најважнијих корака у превенцији ширења овог вируса. 

Како је растао број извештаја о несташици, тако је растао број објава на интернету са рецептима за гел који можете направити код куће.

Таква средства могу бити од помоћи при чишћењу површина, али не и када је реч о дезинфекцији коже руку.

Бели лук

На друштвеним мрежама безброј је објава у којима се бели лук представља као средство за превенцију инфекција. 

Став Светске здравствене организације је да је у питању „здрава намирница која може имати нека антимикробна својства“. Ипак, нема доказа да уносом белог лука човек може да се заштити од коронавируса.

Медији на југу Кине пренели су вест да је жена примљена у болницу са јаком упалом грла након што је појела килограм и по свежег белог лука.

Чудотворни минерали

Јутјубер Џордан Сатер, који има хиљаде пратилаца на различитим друштвеним платформама, тврдио је да „чудотворни минерали“ (miracle mineral supplement – MMS), могу да потамане коронавирус.

Поменути производ, међутим, садржи хлор-диоксид (супстанцу за избељивање и чишћење). 

ФДА, америчка агенција за контролу хране и лекова, издала је упозорење о опасностима које се јављају уколико се попије ММС. Међу проблемима који могу наступити су мучнина, повраћање, дијареја и симптоми тешке дехидратације.

Вода на сваких 15 минута

На друштвеним мрежама кружи наводни цитат извесног лекара из Јапана у којем се препоручује да се вода пије на сваких 15 минута. На тај начин, објашњава се у објави, „испирате вирус који може да у организам уђе кроз уста“. Верзија овог савета на арапском језику дељена је више од 250.000 пута. 

Професор Блумфилд каже да нема апсолутно никаквих доказа да ће вода на овакав начин помоћи.

Вируси из ваздуха уђу у тело преко дисајних путева када дишемо. Неки од њих би могли ући у уста, али чак и стално конзумирање воде неће спречити вирус.

Без обзира на то, питка вода и одржавање хидратације углавном су добар медицински савет.

Загревање и избегавање сладоледа

Постоји много савета који сугеришу да топлота убија вирус, па се препоручују топле купке, топла вода за пиће па и обавезно коришћење фенова.

У једној објави на друштвеним мрежама, која се лажно приписује Уницефу – тврди се да ће конзумирање топле воде и излагање сунцу убити вирус, уз, избегавање сладоледа.

„Недавна објава која се приписује Уницефу и у којој се саветује избегавање сладоледа и друге хладне хране је сасвим погрешна, све то је потпуно неистинито“, рекла је Шарлота Горницка из Уницефа.

Још се не зна како топлота утиче на нови коронавирус.

„Покушај да загрејете своје тело или се излажете сунцу потпуно је неефикасан. Једном када се вирус нађе у вашем телу, не постоји начин да га убијете, тело се мора само борити са њим“, каже професор Блумфилд.

Изван тела, за активно убијање вируса потребне су вам температуре од око 60 степени, што је далеко топлије од било којег купатила или сауне“, додао је професор.

Прање постељине или пешкира на 60 степени добра је идеја, јер то може убити било који вирус у тканини. Али то наравно није добра опција за прање коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара