Нови вирус почео од чорбе од слепог миша? Могуће је…

Детаљна генетска анализа "2019-nCoV" открила је да је нови сој вируса мешавина два друга коронавируса, од којих један потиче од слепих мишева, а други је непознат. Иако су научници представили доказе да је на људе прешао са змија, кадрови из неких кинеских ресторана показују да су „чорбу закували“ слепи мишеви.

На основу специфичних генетских маркера и протеинима вируса, научници претпостављају да су змије могући извор и наводе да су заражени људи били изложени разним врстама дивљих животиња на пијацама, попут живе живине, морске хране, слепих мишева, змија...

Према теорији кинеских научника, у једном тренутку вирус је са слепих мишева прешао на змије и адаптирао се на њихов имуни систем. Касније су се људи заразили рукујући змијама или их једући.

Међутим, сцене из вуханских ресторана нуде још једну могућност – да је вирус, који се проширио Кином и због ког се предузимају опсежне мере предострожности на аеродромима, прешао директно са слепих мишева на човека.

Питер Ендрјуз, ирски генетичар и писац, наводи за портал РТ да је тако нешто могуће. Храна је културолошка ствар, а Кинези су познати по томе да воле да једу бројна јела од којих се Европљанима подигне желудац.

Чорба од слепих мишева? Неким чудом, прилично популарно јело у Кини, где се у неким крајевима сматра и деликатесом.

Снимци са друштвених мрежа показују тањире пуне чорбе, док се на ивици налази до пола умочен слепи миш са раширеним крилима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво