Нови вирус почео од чорбе од слепог миша? Могуће је…

Детаљна генетска анализа "2019-nCoV" открила је да је нови сој вируса мешавина два друга коронавируса, од којих један потиче од слепих мишева, а други је непознат. Иако су научници представили доказе да је на људе прешао са змија, кадрови из неких кинеских ресторана показују да су „чорбу закували“ слепи мишеви.

На основу специфичних генетских маркера и протеинима вируса, научници претпостављају да су змије могући извор и наводе да су заражени људи били изложени разним врстама дивљих животиња на пијацама, попут живе живине, морске хране, слепих мишева, змија...

Према теорији кинеских научника, у једном тренутку вирус је са слепих мишева прешао на змије и адаптирао се на њихов имуни систем. Касније су се људи заразили рукујући змијама или их једући.

Међутим, сцене из вуханских ресторана нуде још једну могућност – да је вирус, који се проширио Кином и због ког се предузимају опсежне мере предострожности на аеродромима, прешао директно са слепих мишева на човека.

Питер Ендрјуз, ирски генетичар и писац, наводи за портал РТ да је тако нешто могуће. Храна је културолошка ствар, а Кинези су познати по томе да воле да једу бројна јела од којих се Европљанима подигне желудац.

Чорба од слепих мишева? Неким чудом, прилично популарно јело у Кини, где се у неким крајевима сматра и деликатесом.

Снимци са друштвених мрежа показују тањире пуне чорбе, док се на ивици налази до пола умочен слепи миш са раширеним крилима.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(среда, 29. јан 2020, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Vegani

A biljke gajene organski, djubrena organskim djubrivima tj izmetom od krave. Ha, ha

(недеља, 26. јан 2020, 00:36) - anonymous [нерегистровани]

Baš zanimljivo

Novi lek,vakcina... Mafija!!! Da ne pominjem ekonomiju,Amere...

(субота, 25. јан 2020, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Zmije i udovi

Nikako ljudi nisu mogli da se zaraze rukujući zmijama, jer zmije nemaju ruke.

(субота, 25. јан 2020, 01:28) - anonymous [нерегистровани]

Dal' je tako

Da su bili gladni i umirali tako masovno ne bi ih bilo milijarda i po.

(субота, 25. јан 2020, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Teorije zavijere

Naravno krenule su i teorije zavjere. Kako ce farma industrija da zaradi. Kako je Virus nista opasniji od obicnog gripa. Itd. Cinjenica je da je samo juce Air China izgubila 20 odsto na berzi. A ogromno ce da pati i kineska privreda - a time i svijetska. Prve vijesti o virusu sam procitao jos krajom decembra. Tada su zvanicnici u Kini omalozavali stvar. Sada kada je stvar veoma ozbiljna - onda su krenule brutalne mjere (vjerovatno i potrebne).

Inace Corba od slijepog misa je popularan muzicki bend u Kini :-))

(петак, 24. јан 2020, 23:32) - Dragan [нерегистровани]

vama

Vama koji se zgražavate nad time da oni jedu sve životinje - isto zgražavanje prema vama osećaju oni koji ne jedu nikakve živ otinje nego samo biljke, tačnije ne ni biljke, nego plodove koje daju biljke.

(петак, 24. јан 2020, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

@ "Zašto se ne"

neko zna kako je nastao taj novi virus , nece reci jos za dugo dok se hiljade milijardi ne zarade.

(петак, 24. јан 2020, 21:40) - Dragan [нерегистровани]

Ипак

Ипак, "више је него вероватно" да је тај вирус дошао из неке лабораторије - британске или америчке, а тгек онда могу бити разматране неке друге карике у ланцу преноса вируса.

(петак, 24. јан 2020, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Јело

Није страшно што то једу нити шта једу, него обрада. Корона вирус као и сви које познајемо се деактивирају при топлоти између 70 и 100 степени. Дакле треба месо добро обрадити и кувати довољно дуго. Ако погледате супу видећете да је слепи миш цео стављен у супу, што ма каква техника да је коришћена при чишћењу драстично повећава шансу да се вирус завукао негде где топлота само мало теже продире.

У Србији би се исто тако умирало од вируса свих врста да не постоји традиција врло детаљног чишћења сваког дела, начин клања и остало.

Хигијена се не састоји од тога да ви спроводите мере које вас сваки пут када их урадите заштите од извора заразе. Не. Хигијена је навика којом се ризик од оних тренутака када сте изложени зарази драстично смањује ако не и укида.

Тешко је када имате билион људи одрећи се навика које генерално повећавају могућност заразе, а сад када смо глобализовани, ви се љубите са сваким на овом свету у року од неколико дана хтели то или не. Ви сами једете ту супу са слепим мишем иако вам је нико није сервирао.

(петак, 24. јан 2020, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Za " Ovako je".


E nije tako! Kinezi jedu sve sta mote da se vari. Bila sam tamo duze i znam. U ruralnim delovima KIne, iako je njihova drzava sada bogata, vlada velika ne higijena i smrad po pijacama, zbog nedostatka kulture adekvatnog cuvanja i prodaja zivotinjskih namirnica svih vrsta.
A sto se siromastva tice i Srbi su bili siromasni pod Turcima pet vekova, pa nisu jeli svasta..