Змије могући извор коронавируса, три кинеска града у изолацији

Кинеска кобра, врста отровнице, могла би да буде оригинални извор новооткривеног коронавируса, тврде научници. Светска здравствена организација наставља заседање на коме би требало да одлучи да ли епидемија тог вируса представља ванредну ситуацију на међународном нивоу. Три кинеска града у изолацији. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

Болест је први пут забележена крајем децембра 2019. године у Вухану, из кога се великом брзином проширила најпре у Кини, а затим и у многим другим земљама, укључујући САД.

Први случајеви коронавируса забележени су код радника или купаца на локалној пијаци, где се, осим живог меса, продају и животиње попут птица, магараца, оваца, свиња, камила, лисица, јазаваца, пацова, јежева и гмизаваца, преноси Си-Ен-Ен.

Научници сматрају да је вирус прешао са животиња на пијаци на човека, а ту теорију засновали су на поређењу генетских узорака коронавируса са свим познатим коронавирусима, уз помоћ протеинских кодова и открили да је протеински код најновијег вируса најсличнији коронавирусу од кога оболевају змије.

Змије најчешће у дивљини лове слепе мишеве, а према извештајима, змије и то врста тајванских, односно кинеских кобри, продавале су се на пијаци у Вухану.

Тиме се, како се наводи, повећава могућност да је вирус са слепих мишева прешао на змије, а затим на људе.

Ипак, и даље је непознаница како је вирус могао да се прими и код хладнокрвних и код топлокрвних бића.

Аутори извештаја и други истраживачи морају да провере порекло вируса лабораторијским експериментима, а прво је потребно да се делови вируса из змија проуче.

Тајванске змије из групе кобри су веома отровна врста змије, карактеристична за централну и јужну Кину.

И Хуанганг и Еџоу у изолацији, у Пекингу отказани сајмови

У покушају да зауставе ширење вируса, кинеске власти су увеле привремену забрану јавног превоза у граду Вухану, који има 11 милиона становника.

Становницима Вухана се саветује да не напуштају град, и то у тренутку када милиони Кинеза путују кући пред лунарну Нову годину.

Сличне мере уведене су и у Хуангангу, граду који има шест милиона становника, као и милионском Еџоуу.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, укључујући два позната новогодишња сајма. Истовремено, Кинеска државна железничка група саопштила је да ће путници моћи да добију пуни поврат новца за купљене карте.  

Вирус се проширио и на друге делове Кине, а више случајева је забележено у другим земљама, укључујући и САД. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво