Змије могући извор коронавируса, три кинеска града у изолацији

Кинеска кобра, врста отровнице, могла би да буде оригинални извор новооткривеног коронавируса, тврде научници. Светска здравствена организација наставља заседање на коме би требало да одлучи да ли епидемија тог вируса представља ванредну ситуацију на међународном нивоу. Три кинеска града у изолацији. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

Болест је први пут забележена крајем децембра 2019. године у Вухану, из кога се великом брзином проширила најпре у Кини, а затим и у многим другим земљама, укључујући САД.

Први случајеви коронавируса забележени су код радника или купаца на локалној пијаци, где се, осим живог меса, продају и животиње попут птица, магараца, оваца, свиња, камила, лисица, јазаваца, пацова, јежева и гмизаваца, преноси Си-Ен-Ен.

Научници сматрају да је вирус прешао са животиња на пијаци на човека, а ту теорију засновали су на поређењу генетских узорака коронавируса са свим познатим коронавирусима, уз помоћ протеинских кодова и открили да је протеински код најновијег вируса најсличнији коронавирусу од кога оболевају змије.

Змије најчешће у дивљини лове слепе мишеве, а према извештајима, змије и то врста тајванских, односно кинеских кобри, продавале су се на пијаци у Вухану.

Тиме се, како се наводи, повећава могућност да је вирус са слепих мишева прешао на змије, а затим на људе.

Ипак, и даље је непознаница како је вирус могао да се прими и код хладнокрвних и код топлокрвних бића.

Аутори извештаја и други истраживачи морају да провере порекло вируса лабораторијским експериментима, а прво је потребно да се делови вируса из змија проуче.

Тајванске змије из групе кобри су веома отровна врста змије, карактеристична за централну и јужну Кину.

И Хуанганг и Еџоу у изолацији, у Пекингу отказани сајмови

У покушају да зауставе ширење вируса, кинеске власти су увеле привремену забрану јавног превоза у граду Вухану, који има 11 милиона становника.

Становницима Вухана се саветује да не напуштају град, и то у тренутку када милиони Кинеза путују кући пред лунарну Нову годину.

Сличне мере уведене су и у Хуангангу, граду који има шест милиона становника, као и милионском Еџоуу.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, укључујући два позната новогодишња сајма. Истовремено, Кинеска државна железничка група саопштила је да ће путници моћи да добију пуни поврат новца за купљене карте.  

Вирус се проширио и на друге делове Кине, а више случајева је забележено у другим земљама, укључујући и САД. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 15:46) - Djekna [нерегистровани]

Kineska ishrana

Kineske vlasti moraju da donesu zakon o zabrani konzumiranja pacova, pasa, mačaka, ... To što se tamo jede nije normalno.

(четвртак, 23. јан 2020, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

kina

sve je na trpezi cak i psi,skakavci...

(четвртак, 23. јан 2020, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Zaustavljanje saobracaja i Karantin

kad za par dana umre vise od ljudi i vidi da se radi o geometrijskoj progresiji 1-2-4-8-16-32,daje se momentalno zvono na uzbunu.Zabranjuje se let aviona da bi se usporilo sirenje bolesti kako bi se bolest lokalizovala i iskorenilo.... Sve drugo govori kako neko zeli da rasiri virus po celom svetu i da se prepolovi stanovnistvo Zemlje...kratko i jasno,a Kinezi su osim aviona izolovali cak 3 grada,obustavivsi svaki vid saobracaja pa cak i biciklima..., a sad vi vidite koliko je to opasno,i kolko je veoma bitna preventiva,sem ako neko zeli da se bolest otrgne svakoj kontroli???

(четвртак, 23. јан 2020, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Tesko svima

Putovanja, putovanja Avionom se brzo dodje u bilo koju tacku na zemlji i eto problema. Tesko nama, Tesko svima.

(четвртак, 23. јан 2020, 13:25) - Darko Savić [нерегистровани]

Poštovani Kinezi

Poštovani narodi Kine, etničke grupe Han i ostali,
zuzetno Vas poštujem kao narod sa višehilajdugodišnjom istorijom i tradicijom, kao ekonomsku, političku i svaku drugu svjetsku silu.Ali u "eri virusa" kada smo svjedoci da virusi sve češće "pronalaze načine" kako da se prenose sa životinja na čovjeka, da brzo mutiraju i šire se na sve moguće načine, morate odustati od tradicije da jedete sve životinje jer ćete ubiti i sebe i nas. Hvala.

(четвртак, 23. јан 2020, 13:22) - Cirko [нерегистровани]

Kinezi

Kinezi jedu svasta,i eto problema,i to na globalnom nivou.