Борба с коронавирусом, тешке мере и одлуке

Кинеске власти боре се да зауставе ширење новог смртоносног коронавируса, а најтежа ситуација је у покрајини Хубеј. То се догађа у време док се више стотина милиона Кинеза припрема за дочек лунарне Нове године. Због вируса су власти Пекинга и Хонгконга отказале свечаности да би спречиле окупљање великог броја људи. Светска здравствена организација одлучила је да у овом тренутку вирус не представља ризик на међународном нивоу, пошто је број забележених случајева у Америци и Канади тренутно мали, 13. Пет кинеских градова је у карантину, умрло је двадесет шесторо људи, а 830 је заражено.

У Вухану и другим градовима у покрајини Хубеј на снази су драконске мере због вируса, а међу њима је и обустављање јавног саобраћаја. Од потврђених случајева вируса највише их је у тој покрајини, а 177 особа је у озбиљном стању, саопштила је Национална здравствена комисија.

Поред тога, има и више од хиљаду случајева за које се сумња да су у вези са тим вирусом. Готово сви смртни случајеви су забележени у покрајини Хубеј.

"У овом тренутку је превенција епидемије вируса у Вухану ушла у критичну фазу. Постоји велики ризик од ширења епидемије. Власти Вухана су донеле одлуку о затварању свих излазних путева, што је био тежак избор. Очекујемо разумевање и подршку локалног становништва за такву одлуку. Постоји забринутост за снабдевање тржишта, али то је без основа", каже Ванг Сијаодонг, гувернер покрајине Хубеј.

Ширење вируса изазвало је и поремећаје на локалним тржиштима, као и страх од раста цена.

"Покрајинске власти послале су 13 тимова инспектора у све административене области Вухана како би се извршила истрага о ценама на пијацама и у супермаркетима. Резултати су показали да су цене остале стабилне и поред смањене понуде поврћа", наводи Чен Џуан из Канцеларије за контролу тржишта у Хубеју.

Због вируса ће у покрајини Хубеј бити примењене нове смернице у вези са дијагностиковањем и лечењем новог коронавируса, пре свега у Вухану, што су најавили чланови медицинског тима те покрајине.

"Те смернице имају за циљ да се додатно побољша лечење запаљења плућа изазваног вирусом. У смерницама које је објавила Национална здравствена комисија узета је у обзир једнака важност у лечењу вируса традиционалне кинеске и западне медицине као и могућност постизања добрих резултата", истиче Ху Ке, стручњак Медицинског тима покрајине Хубеј.

СЗО прати ситуацију 

У Женеви је два дана заседао Одбор за ванредне околнсоти Светске здравствене организације.

"Не проглашавамо ванредно стање. Нећемо да погрешимо. Ово је хитна ситуација за Кину, али још није постала глобална. СЗО сарађује са партнерима и прати ситуацију у Кини и другим угроженим земљама", навела је СЗО. 

Коронавирус је потврђен у Америци, Јужној Кореји, Вијетнаму, Сингапуру, Саудијској Арабији, а по два случаја од јутрос у Хонгконгу и Макау. Сумња се да је стигао и у Шкотску. За вакцину ће бити потребно најмање годину дана, тврде стручњаци и додају да ће њен развој бити лакши него код болести као што су ебола или ХИВ.

Пет кинеских градова стављено је у карантин, а Пекинг је отказао низ јавних догађаја поводом новогодишњих празника у покушају да спречи ширење смртоносне епидемије коронавируса.

Кинеске власти су јутрос забраниле саобраћајне везе из Вухана, главног града провинције Хубеј, обустављајући поласке и доласке на аутобуским и железничким станицама и затварајући аеродроме и пристаништа.

Касније током дана оближњи градови Хуанганг и Еџоу најавили су сличне мере, а ограничења путовања постављена су и на мање градове Чиби и Џијанг, преноси Гардијан.

Осим саобраћаја, позоришта, кафеи и места за забаву ће бити затворени, а становници не би требало да напуштају град, осим из "посебних разлога".

Званичници су такође наложили туристичким оператерима да откажу аранжмане, као и да се не смеју одржавати веће културне манифестације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво