Постоји лек и за резистентну хипертензију

Хипертензија је најзаступљенија болест нашег доба. Стручњаци сматрају да ће до 2025. свака трећа особа у свету од ње боловати. У Србији око милион и двеста хиљада људи има висок крвни притисак, а много је оних који и не знају да га имају. Постоји велики број пацијената који редовно узима терапију, али се висок притисак не снижава.

Упркос бројним групама лекова за лечење хипертензије постоје пацијенти код којих није могуће свести притисак на оптималан ниво. Такву хипертензију стручњаци називају резистентном.

„Резистентна хипертензија је значи једна врло тешка, комплексна форма хипертензије у којој пацијент узима у максималним дозама три групе лекова, антихипертензних при чему крвни притисак никако му не пада испод 140 са 90. У последње време се помиње једна нова додатна група лекова која се уводи пацијенту, то су значајни блокатори мирокортекстероидних рецептора и да би ми рекли да неко има стварну резистентну хипертензију спироланктон мора бити укључен у њихово лечење“, објашњава професор Драган Симић, кардиолог у Клиничком центру Србије.

Дизајенерка Снежана Хорват каже да је годинама имала проблема са високим притиском, али да је користећи нову терапију успела да га сведе на нормалу, што јој је драматично поправило квалитет живота. Да би се нови лек увео у терапију, пацијент мора да прође детаљна испитивања у болници.

„После неколико дана, требало би да дође до тог додатног значајног пада притиска“, додаје професор Симић.

Нови приступ лечењу је у последње три године показао се ефикасним код многих пацијената. Само присуство резистентне хипертензије оштећује крвне судове, срце, мозак, бубреге а јавља се и код гојазних људи, пушача, алкохоличара, дијабетичара, неретко и код млађих људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво