Фестивал о борби против неплодности 12. и 13. октобра у Београду

Више од 50 лекара из земље и иностранства учествоваће на Другом фестивалу потпомогнуте оплодње, који ће бити одржан 12. и 13. октобра у Београду. Теме фестивала су, осим проблема неплодности, донирање ембриона и сурогат мајчинство.

На Фестивалу о потпомогнутој оплодњи, посетиоци ће моћи да виде лабораторију уживо и да завире у свет стварања новог живота.  

„Сви присутни, уживо ће моћи да виде како изгледа сперматозоид, како изгледа оплодња јајне ћелије, као и да се упознају са свиме што им је недоступно, односно да виде шта се дешава иза кулиса. Ембриолози ће на лицу места показивати како се дешава оплодња, и надамо се да ће то привући велику пажњу“, рекла је за Танјуг председница Удружења „Шанса за родитељство“, Сандра Јовановић.

У циљу савладавања свих нејасноћа које се везују за лечење неплодности за парове и појединце, биће организоване потпуно бесплатне консултације са стручњацима из свих релевантних области.

Важност другог мишљења 

Такође, биће више од 30 штандова клиника из земље и иностранства, а биће одржане и панел дискусије и презентације.

„Паровима, али и појединцима који дођу на фестивал, важно је да чују друго мишљење. Сви присутни лекари даваће бесплатне консултације, а битно је само да се јаве на време“, додала је Јовановићева.

Навела је да ће „Зид наде“, који је прошле године био веома запажен, и ове године бити формиран и оценила да ће Зид моћи да мотивише све оне који су већ у процесу поступка вантелесне оплодње, али и оне који још нису започели ову процедуру.

„Поруке са прошлогодишњег 'Зида наде' препуне су емоција, а најупечатљивија порука је 'Боли, много боли'. Са присутнима који желе да оставе поруку или цртеж на 'Зиду наде', радиће психолог уз чију помоћ ће пар или појединац најбоље мoћи да покажу своје емоције баш овде“, додала је Јовановићева.

Последња, десета панел дискусија, биће посвећена сурогат мајчинству и поступку који закон о лечењу неплодности, забрањује.

На дискусији ће бити управо говора око свих дилема које носи ово питање, најављује Јовановићева и каже да је неопходно да сурогат мајчинство буде дозвољено баш зато што постоји велики број жена које живе без материце, које су рођене без материце или им је материца уклоњена из неког здравственог разлога.

На фестивалу ће бити приказан и филм о неплодности Путовање до бебе, на којем је удружење радило и који приказује истините борбе парова за бебу, а који је премијерно приказан у марту на Конференцији „Европа у Србији“.

Фестивал се ове године одржава у "Envoy Conference" сали, у Господар Јевремовој улици број 47, под слоганом „Мислите о томе“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво