Аватар – систем и видео-игре одличан су тренинг за вештине егзоскелета

Први активни егзоскелети, који помажу људима да поново проходају настали су у свету још 1969. године. Данас више личи на оклоп суперхероја него на медицинско помагало, али и даље имају исти задатак – да поставе на ноге људи који из било ког разлога то не могу сами. Најновију верзију испробао је један Француз са тетраплегијом.

Када је пре четири године, после пада са 12 метара високог балкона, остао непокретан од рамена на доле, Тибо се није надао да ће поново проходати. Сада је на ногама, опремљен егзоскелетом, којим управља својим мислима.

Двадесетосмогодишњи пацијент из Лиона тренирао је месецима, учећи како да за основне покрете користи сигнале свог мозга за компјутерску контролу аватара.

Стручњаци кажу да је аватар-систем у видео-играма прави тренинг за стицање вештина потребних за руковање егзоскелетом.

Тек када је савладао основне команде, опробао се у роботском оделу дизајнираном да повећа физичке способности, издржљивост, мобилност и многе друге параметре повређених особа.

„Захваљујући имплантату у мозгу, систем сакупља пацијентову активност захваљујући софтверу који је развијен за обраду ових информација из регистра имплантата. На тај начин смо у могућности да управљамо моторима који ће савијати руку и ноге“, рекао је неурохирург Бенабиб Алим Луи.

Резултати истраживања ових дана биће представљени јавности у Биомедицинском истраживачком центру у Греноблу, водећем центру у борби против дегенеративних болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво