Суперјака магнетна резонанца за детекцију болести мозга

Истраживачи у Француској развијају нову магнетну резонанцу. Помоћу супермагнета, снимци ће бити веће резолуције тако да ће моћи да боље објасне неуролошке функције и открију болести већ на самом почетку.

Огромни магнет, који се развија у близини Париза, могао би да помогне ранијем и прецизнијем постављању дијагноза болести попут Алцхајмерове.

„Надамо се да ће нам овај магнет омогућити да сагледамо улогу, принципе и механику нашег мозга и начин на који функционише. Омогућиће нам и да проучимо карактеристике онога што је посебно за људску врсту, ствари попут музике или математике. Ови слојеви могу открити одређене обрасце, одређену механику која би могла утицати, на пример, на начин учења језика“, објашњава Никола Булон, физичар и научни директор пројекта.

Магнетна резонанца – томографија користи јака магнетна поља и радио-таласе за производњу детаљних слика унутрашњости тела.

„Када оболимо од Алцхајмерове болести, развијамо амилоидне плакове који имају димензије 200, 250 или чак 300 микрометара. Захваљујући овој технологији, можемо да откријемо болест у ранијим фазама и, самим тим, пратити је прецизније“, наглашава Булон.

Нови супермагнет дуг је пет метара, тежак 130 тона. Израђен је у слојевима, од 170 суперпроводничких калемова од ниобијум-титанове легуре. Уграђена су 182 километра жице.

„Изот магнет производи поље од 11,7 Тесли. Потребно нам је веома високо магнетно поље да бисмо произвели слику високе резолуције. Поље од 11,7 Тесли је 230.000 пута јачe од Земљиног магнетног поља. Упоредите то са уобичајеним магнетима у болницама, који мере око три Тесле“, указао је Лајонел Кетје, магнетни инжењер.

Тестирања ће трајати још најмање годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво