Грејпфрут одличан за здравље, али уз дозу опреза

Здрава тропска воћка горког укуса има низ погодности за људско здравље – грејпфрут је пун витамина Ц, помаже у борби против прехладе и код срчаних болести, убрзава метаболизам... Међутим, у грејпфруту се крије и неколико опасности.

Грејпфрут одличан за здравље, али уз дозу опреза Грејпфрут одличан за здравље, али уз дозу опреза

Грејпфрут садржи антиоксидансе, који помажу код обнављања оштећене коже и у борби против бора. Такође садржи спермидин, за који многе студије показују да успорава процес старења ћелија.

Ако задебљалу кожу на петама или рукама прекријете кришком грејпфрута на бар десет минута, кожа ће омекшати и бити нежнија. Уколико желите да побољшате стање своје коже, једном недељно направите маску од кашике меда, шоље зобене каше и сока од пола грејпфрута.

Хемијска својства те воћке смањују ниво инсулина у крви, убрзавају метаболизам и подстичу мршављење. Др Таз Батија, специјалиста за здравље жена, за прехрану и губитак тежине препоручује да попијете чашу грејпфрута како бисте смањили апетит.

Грејпфрут такође има антисептичка својства, а богатство витамина и минерала хране ћелије коже, сужавају поре и ослобађају кожу од вишка уља. Уколико имате проблема са масном кожом, потражите производе који садрже грејпфрут.

Грејпфрут је користан и у спречавању развоја кардиоваскуларних обољења. Научници из Израела су спровели истраживање над 57 мушкараца и жена оболелих од срчаних болести чији организми нису реаговали на лекове за смањење холестерола. Конзумирањем грејфрута, успели су да регулишу висок холестерол и смање ниво масноће и триглицерида у крви.

Без обзира на то, постоје ситуације у којима не смете да једете грејпфрут. У интеракцији с неким лековима, та воћка може да омета рад јетре.

„Грејпфрут садржи хемикалије које појачавају деловање лека. Узимање једне таблету уз чашу сока од грејпфрута еквивалентно је узимању пет таблета с водом“, истиче фармацеут Дејвид Бејли.

Грејпфрут или његов сок могу изазвати реакцију чак и ако их конзумирате пола сата пре или после узимања лека. Та горка воћка такође повећава ниво калцијум оксалта, који може да узрокује стварање бубрежног каменца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво