Читај ми!

Интелигенција - није битна величина већ структура мозга

Људска интелигенција не зависи толико од величине мозга колико од начина на који је он грађен, закључак је међународне научне студије, предвођене истраживачима са Универзитета у Бечу.

Научници су досад преувеличавали везу између величине мозга и интелектуалних способности човека, објаснио је Јакоб Питшинг, стручњак за когнитивне науке и један од аутора студије, преноси Танјуг.

За људску интелигенцију су далеко значајнији „распоред кортекса, средњег и малог мозга, као и добра веза између беле и сиве материје“, навео је Питшинг и додао да је сама величина церебралне масе мање важна.

Питшинг и његов тим анализирали су 88 ранијих студија на ту тему, којом је било обухваћено 8.000 случајева, а своје налазе су објавили прошле недеље у стручном часопису Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Научници су, такође, установили да мушкарци, који генерално имају већи мозак од жена, нису ничим доказали да имају напредније когнитивне способности од лепшег пола.

Учесници истраживања чији је мозак био далеко већи од просека показали су чак слабије резултате на тестовима интелигенције, напоменуо је бечки научник.

Као доказ да је структура мозга најзначајнија, Питшинг је навео пример кита који, упркос огромном мозгу, тешком девет килограма, не важи за претерано интелигентну животињу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво