Читај ми!

„Аспирин“ смањује ризик од рака јајника

Свакодневним уносом малих количина „аспирина“ може се смањити ризик од појаве рака јајника, утврдили су амерички стручњаци анализирајући резултате 12 великих студија о тој опакој болести.

Жене које дневно узимају један „аспирин“ 20 одсто су мање у опасности да добију рак јајника, наводи се у саопштењу америчког Националног института за онкологију.

Пошто су ранија научна истраживања утврдила да постоји веза између лекова против упале и смањења ризика од добијања рака јајника, амерички иниститут је анализирао резултате 12 великих студија о раку јајника.

Подаци су се односили на 7.776 жена које имају ту врсту рака и 11.843 оних које то немају.

Истраживачи су констатовали да жене које узимају минималну дозу „аспирина“ дневно (једну таблету од мање од 100 милиграма) изложене су 20 одсто мањем ризику од рака јајника у односе на жене које су узимале један „аспирин“ недељно.

„Премда су резултати неочекивани, 'аспирин' треба пити уз лекарски надзор, јер се код неких људи могу појавити сметње дигестивног тракта“, указују стручњаци у студији.

Медицински часопис Лансет раније је објавио да „аспирин“ превентивно делује и против рака дебелог црева.

Чувени „аспирин“ је лек из породице салицилата и често се користи за ублажавање болова. У малим дозама и под лекарским надзором, може да се користи и као превенција од инфаркта миокарда.

Реч је о једном од најсвестранијих лекова у медицини и једном од најстаријих, пошто је прва употреба препарата сличних „аспирину“ забележана још у античкој Грчкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво