Читај ми!

Боља изолација куће, боље здравље

Живот у недовољно топлом дому нарушава свеукупно здравље, тврде британски стручњаци и саветују увођење централног грејања и поправљање изолације зидова и прозора.

Унапређење „топлотног комфора" куће или стана, увођењем централног грејања, боље изолације и слично, и те како се осликава на физичком здрављу укућана, указује британска студија, коју су спровели стручњаци Савета за медицинска истраживања у Глазгову.

Многе претходне студије су доводиле у везу лоше услове становања са слабијим здрављем, али су истраживачи често имали проблема да разлуче дејство тих услова од фактора као што су старосно доба укућана или сиромаштво, извештава Ројтерс.

Осим грејања, најчешће су узимани у обзир параметри као што су квалитет ваздуха, влажност, присуство радона, бука, прашина, дувански дим, падови и пожари.

Да би утврдили да ли унапређење топлотних услова у стану може да резултира побољшањем здравља укућана, британски тим, којим је руководила Хилари Томсон, анализирао је резултате 39 ранијих међународних студија.

Утврдили су да програми којима је побољшан „топлотни комфор" домова, дају најбоље резултате код особа слабог здравља и оних које имају најгоре стамбене услове.

Између осталих, разматране су и две студије са Новог Зеланда, које су се бавиле особама које су живеле у недовољно топлим домовима.

Унапређењем топлотне изолације у таквим домовима смањио се постотак деце и одраслих укућана чије је здравље оцењено као „лоше" или „осредње" за око 40 одсто, у односу на становнике станова и кућа из контролне групе, у којима није побољшана изолација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво