Читај ми!

Химну, новчанице, поштанске марке, заставе – шта ће све Британци морати да промене

После рекордне владавине од седам деценија краљице Елизабете Друге, њено име, слике и иконографија у ткиву националног живота у Великој Британији и широм Комонвелта ће остати јако дуго. Гардијан доноси текст шта ће све морати да се промени после смрти краљице.

Када је Џорџ Шести умро у сну у Сандрингему у раним сатима 6. фебруара 1952, његова најстарија ћерка, принцеза Елизабета, која је тада била у посети Кенији са својим мужем, одмах је постала краљица Елизабета Друга.

„Исти симултани процес ће се одиграти након смрти краљице Елизабете и преузимања престола од стране краља Чарлса Трећег“, саопштио је парламенту Роберт Блекбeрн, професор уставног права на Краљевском колеџу у Лондону.

Међутим, након краљичине рекордне владавине, уклањање њеног имена, слика и иконографије из ткива националног живота у Великој Британији и широм Комонвелта ће трајати много дуже. Ово су неке од ствари које ће морати да се промене:

Заставе

Од застава које се вијоре испред полицијских станица широм Велике Британије до стандарда који се користе на поморском броду када је генерал на њему, хиљаде застава украшених монограмом Елизабете Друге – EIIR – мораће да се замене.

Војне јединице на својим заставама носе „краљичинене боје“, од којих су многе прошаране златом извезеним монограмом EIIR; заставе ватрогасне службе такође имају њене иницијале, као и земље у којима је краљица и даље шеф државе, укључујући Аустралију, Канаду и Нови Зеланд. Ове земље имају „Е заставе“, како их називају стручњаци – краљичине заставе које се користе када је она у посети.

Могуће је да би се краљевски стандард – застава која се вијори где год је монарх у резиденцији – такође могла да буде промењена. Верзија коју је користила краљица је застава подељена на четири дела на којој једна четвртина има симбол који представља Шкотску (лав), један Ирску (харфа) и две четвртине које представљају Енглеску (три лава), али нема симбола за Велс јер је застава установљена много пре него што је Велс добио сопствену националну заставу, признату 1959. године. Следећи монарх би могао да на заставу стави и велшки елемент.

Новчанице и кованице

У оптицају се налазе новчанице са краљичиним ликом укупне вредности 80 милијарди фунти. Њихова замена алтернативама са главом новог монарха вероватно ће трајати најмање две године. Када су издате најновије синтетичке новчанице од 50 фунти, процес повлачења из оптицаја и замене је Банци Енглеске трајао 16 месеци.

Када је краљица ступила на трон 1952. године, лик монарха није био приказиван на новчаницама. То се променило 1960. године када је лице Елизабете Друге почело да се појављује на новчаницама од једне фунте. Слика новог монарха била би договорена са Бакингемском палатом.

Краљичин лик се такође налази на новчаницама од 20 долара у Канади, на кованицама на Новом Зеланду и на свим кованицама и новчаницама које издаје Централна банка Источних Кариба, као и други делови Комонвелта. Дизајн кованица ће се мењати много спорије.

Национална химна

Једна од најјаснијих промена, у теорији, биће замена речи државне химне са „Боже, чувај нашу милостиву краљицу“ у „Боже, чувај нашег милостивог краља“ – иако ће вероватно требати време пре него што велики број људи са сигурношћу отпева нову верзију. Химна је у употреби од 1745. године када је рана верзија гласила: „Боже чувај великог Џорџа, нашег краља, Живео наш племенити краљ, Боже чувај краља“.

Молитве

Краљица је била „бранитељица вере и врховни поглавар“ Енглеске цркве, а молитве јој се налазе у Књизи заједничких молитава, која датира из 1662. године. Очекује се да ће и оне бити измењене како би постали молитве за новог монарха. Ово се мора урадити законом или краљевским налогом и што је последњи пут је урађено пошто је умрла краљица мајка.

Свештеници такође могу да измене молитву за привремену употребу, што значи да се молитве за монарха које се обично изговарају на недељним службама и вечерњој служби брзо могу прилагодити новом браниоцу вере.

У службама светог причешћа садржаним у заједничком богослужењу, постоји „сабор“ за суверена који тражи од Бога да „влада срцем твоје изабране слушкиње Елизабете, наше краљице и поглавара, да она изнад свега тражи твоју част и славу“. Ове речи може да промени Генерални синод.

Краљевско оружје

Познати краљевски грб, који приказује лава и једнорога уз штит, широко се користи у владиним просторијама и на канцеларијском инвентару. Свака промена би изискивала велика средства, али можда неће бити неопходна. Мораће да се промени уколико нови монарх одлучи да представи и Велс на штиту или у складу са било каквом променом краљевског стандарда.

Краљевске гаранције

Од компаније "Angostura bitters" са Тринидада и Тобага до ковача из Сасекса Зака ​​Треливинга, краљичине гаранције тренутно важе за више од 600 предузећа која имају историју снабдевања краљевског домаћинства. Брендови који уживају право на употребу краљичиног грба на својим маркетиншким материјалима укључују „Стенвеј“ клавире, „Џорданс“ пахуљице, „Гордонс“ џин и „Сваровски“ кристале, као и водоинсталатери, произвођачи ограда, инжењери звука, маказе за живу ограду и млинови за брашно.

Након смрти краљице, они ће изгубити свој статус, осим ако им њен наследник или други члан краљевске породице не изда нове гаранције – или нови принц од Велса. Ово се можда неће догодити брзо. Када је принц Филип умро, власници његових краљевских гаранција добили су две године грејс периода. Нови монарх би могао да одлучи да прилагоди критеријуме које треба испунити како би постао носилац краљевског налога, на пример тако што ће ставити нагласак на одрживост.

Поштански сандучићи и марке

Мало је вероватно да ће поштански сандучићи Краљевске поште са краљевским монограмом краљице Елизабете, ER, бити уклоњени. Неки са GR монограмом краља Џорџа Шестог остали су у употреби до данас, 70 година касније. Пошта ће, међутим, променити марке, а користиће се профилна слика новог монарха.

Заклетве верности

Посланицима није дозвољено да седе у Доњем дому, говоре у дебатама, гласају или примају плату ако се не закуну на верност круни. Од 1952. године, формулација је гласила: „Ја (име члана) се заклињем свемогућим Богом да ћу бити веран и потпуно одан Њеном величанству краљици Елизабети, њеним наследницима и потомцима, у складу са законом. Тако ми Бог помогао“.

Посланици ће морати да положе нову заклетву њеном наследнику. Од нових британских држављана се такође тражи да се закуну да ће „бити верни Њеном величанству краљици Елизабети Другој, њеним наследницима и потомцима“, а Министарство унутрашњих послова ће то вероватно променити. Скаути се такође обавезују да ће „вршити своју дужност према краљици“, док се нови припадници оружаних снага заклињу да ће „бити верни и одани Њеном величанству краљици Елизабети Другој, њеним наследницима и потомцима“.

Комонвелт

Краљичина смрт ће свакако изазвати политичке турбулениције у појединим чланицама британске краљевине Комонвелта, од којих 14 земаља признаје монарха као свог шефа државе. У многим случајевима њихови устави наводе да је краљица, конкретно, шеф државе. У овим земљама, мораће да се унесе измена у устав како би се односили на њеног наследника.

У земљама као што су Јамајка, где постоји снажан републикански покрет, и Белизе, ове уставне промене ће такође захтевати референдум, сматрају стручњаци Комонвелта. Постоје страховања да ће ова промена новом монарху донети политичке изазове, који би се, пошто је Барбадос постао република 2021. године, могао суочити са губитком још једног истакнутог дела Карипског комонвелта.

Дебата ће се такође вероватно појавити у земљама као што су Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва, Тувалу, Антигва и Барбуда, Бахами, Гренада, Свети Китс и Невис, Света Луција и Свети Винсент и Гренадини о томе да ли би нови монарх могао законито да именује генералног гувернера, ако устав релевантне земље није промењен тако да се односи на краља, и наставља да се односи на краљицу као шефа државе.

Краљичино име је такође унето у безброј других закона који ће захтевати преправку, што неће бити ни једноставан, а ни јефтин процес, посебно за мање земље које немају сопствено законодавство.

Међу уставним монархијама, Аустралија, Канада и Нови Зеланд имају мере тако да нови монарх аутоматски постаје шеф државе.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво