Читај ми!

Заставе у Британији на пола копља, свет се опрашта од краљице Елизабете Друге

Краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години. Заставе широм Британије спуштене су на пола копља. Нови британски краљ Чарлс поручио је да ће се губитак краљице снажно осетити широм света. Светски лидери се опраштају од британске краљице.

Британија и свет жале због смрти краљице Елизабете

Извештај Иване Милорадовић из Лондона

Светски лидери се опраштају од краљице Елизабете

Припремила Драгана Вукелић

Папа Фрања упутио саучешће краљу Чарлсу

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања рекао је да је дубоко ожалошћен због вести о смрти британске краљице Елизабете Друге, пренео је Ројтерс.

"Придружујем се свима који жале због њеног губитка у молитви за вечни одмор преминуле краљице и у одавању почасти њеном животу бескрајној служби добру нације и Комонвелта", навео је папа у телеграму саучешћа који је упутио краљу Чарлсу.

Краљ Чарлс се сутра обраћа нацији

Нови британски краљ Чарлс Трећи обратиће се нацији сутра, рекао је његов портпарол, пренео је Ројтерс.

То ће бити први говор новог монарха након смрти краљице Елизабете. 

Путин: Смрт краљице непоправљив губитак

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће поводом смрти британске краљице Елизабете Друге, преносе руске агенције. Одлазак краљице назвао је "непоправљивим губитком".

У поруци новом британском краљу Чарлсу, Путин је навео "уживала у љубави и поштовању свој поданика, као и ауторитет на светској сцени", пренео је Ројтерс.

"Желим вам храброст и издржљивост у суочавању са овим тешким, непоправљивим губитком. Замолио бих вас да пренесете искрено саучешће и подршку члановима краљевске породице и народу Велике Британије", поручио је Путин.

Принц Хари стигао у Балморал

Син краља Чарлса Трећег, принц Хари, стигао је у замак Балморал, пренео је Би-Би-Си. 

Принц Александар Карађорђевић: Краљица ће недостајати њеном народу и свима који су је познавали

Принц Александар Kарађорђевић упутио је саучешће поводом смрти британске краљице Елизабете Друге наводећи да ће она дубоко недостајати њеном народу и свим људима на свету који су имали задовољство да познају, како је навео, "ову невероватну жену, која је била и остаће узор и инспирација".

"Њена посвећеност служењу својој земљи и народу је прави пример улоге монарха у данашњем свету", рекао је Kарађорђевић, саопштено је из Белог двора.

Додао је да заједно са породицом дели тугу са својим рођацима, краљем Чарлсом и осталим члановима краљевске породице, а да му смрт краљице посебно тешко пада, јер му је била кума и да ће се увек сећати њеног изванредног духа, мудрости и одважности.

Би-Би-Си: Британија, живот на чекању

Након тужних вести које су стигле из Балморала, већина јавног живота биће стављена "на чекање" у данима који предстоје, пише Би-Би-Си.

Шон Кафлан, новинар Би-Би-Сија који прати краљевску породицу, рекао је да ће програмске шеме на телевизијама бити очишћене како би се указало на важност историјског тренутка.

"Чланови парламента ће одати почаст краљици и положити заклетву краљу Чарлсу. Заставе ће бити спуштене на пола копља на званичним зградама", написао је Кафлан.

Додао је да се очекује да ће се сахрана краљице обавити у наредне две недеље, а да ће се добар део јавног живота ставити "на чекање".

Напомиње да ће јавни превоз и јавне службе наставити да се обављају нормално, а да ће школе и продавнице радити непромењено осим на дан сахране.

Сећање на краљицу на тргу Пикадили у Лондону

На познатом тргу Пикадили у Лондону на великом екрану приказана је фотографија краљице Елизабете Друге која је данас преминула.

Отказани штрајкови у Британији

Три британска синдиката који представљају поштанске раднике и транспортно особље рекли да ће обуставити своје заказане штрајкове након смрти краљице Елизабете. 

Британија се суочила са таласом незадовољства широм различитих сектора јер радници захтевају веће плате и боље услове како би се носили са брзо растућом инфлацијом.

Минут ћутања на утакмици Лиге Европе у Манчестеру

Утакмица Лиге Европе између Манчестер јунајтеда и Реал Сосиједада у Манчестеру почела је минутом ћутања због смрти британске краљице Елизабете Друге.

Шолц: Краљица била узор и инспирација милионима

Немачки канцелар Олаф Шолц описао је краљицу Елизабету Другу као "узор и инспирацију за милионе".

"Њена посвећеност немачко-британском помирењу након страхота Другог светског рата неће се заборавити", навео је Шолц.

Бајден: Елизабета Друга је била више од монарха, дефинисала је једну еру

Председник САД Џо Бајден је у заједничком саопштењу са својом супругом навео да је Елизабета Друга "била више од монарха" и да је "дефинисала једну еру".

"У свету константних промена, представљала је постојано присуство и извор лагодности и поноса за генерације Британаца, укључујући многе који не познају своју земљу без ње", наводи се, између осталог, у саопштењу Бајденових. 

Џонсон: Земља осећа смрт краљице Елизабете као лични губитак

Бивши британски премијер Борис Џонсон рекао је да земља осећа смрт краљице Елизабете као лични губитак.

"Деловала је тако ванвременски и дивно да се плашим да смо почели да верујемо као деца да ће само наставити унедоглед", истакао је Џонсон.

"Талас за таласом туге се котрља светом, од Балморала где су наше мисли са целом краљевском породицом ширећи се далеко изван ове земље и тог великог Комонвелта коjи је толико неговала и који ју је заузврат неговао", навео је Џонсон. 

Опширније Краће

Званично обавештење о смрти краљице постављено испред Бакингемске палате

Испред Бакингемске палате постављено је званично обавештење о смрти краљице Елизабете Друге. 

Бил Клинтон: Краљица је била извор стабилности и снаге

Некадашњи амерички председник Бил Клинтон опростио се од преминуле британске краљице Елизабете Друге и навео да он и његова супруга Хилари жале због смрти краљице.

"Увек ћемо бити захвални на љубазности коју нам је показала током година, нарочито током наших посета Бакингемској палати 1995. и 2000. и за све што је учинила како би продубила специјалну везу", навео је између осталог Клинтон на Твитеру

Трас: Краљица – стена на којој је изграђена Британија

Британска премијерка Лиз Трас описала је краљицу Елизабету као "сам дух Велике Британије" и стену на којој је изграђена модерна Британија.

Говорећи испред своје канцеларије и резиденције у Даунинг стриту, Трасова је рекла да је краљица била "лична инспирација за њу и многе Британце".

"Наша земља је порасла и цветала под њеном владавином. Велика Британија је данас велика земља због краљице Елизабете Друге", истакла је Трасова. 

Опширније Краће

Макрон: Краљица Елизабета одражавала је континуитет и јединство британског народа 70 година

Француски председник Емануел Макрон објавио је поводом смрти британске краљице да је краљица Елизабета Друга одражавала континуитет и јединство британског народа више од 70 година.

"Памтим је као пријатеља Француске, краљицу доброг срца која је оставила снажан утисак на њену земљу и њен век", навео је Макрон на Твитеру. 

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти краљице Елизабете Друге.

"У име грађана Републике Србије и у своје име, упућујем искрено и дубоко саучешће поводом смрти краљице Елизабете Друге", навео је председник Србије.

Њено Величанство је, написао је Вучић у телеграму, својом несебичном јавном службом обележило модерну историју Уједињеног Краљевства и света, дајући пример како треба носити владарски ауторитет и обављати дужности и у најтежим временима.

Краљ Чарлс: Губитак краљице снажно ће се осетити широм света

Нови британски краљ Чарлс рекао је да ће се губитак краљице Елизабете снажно осетити широм земље, Комонвелта и небројено много држава широм света.

"Смрт моје вољене мајке, Њеног Величанства краљице је тренутак највеће туге за мене и све чланове моје породице, наводи се у саопштењу.

"Током овог периода жалости и промена, моју породицу и мене утешиће и подржати сазнање о поштовању и дубокој наклоности према краљици која је била тако широко распрострањена", истакао је краљ Чарлс.

Заставе на Бакингемској палати на пола копља

У тренутку саопштавања вести о смрти краљице Елизабете, на Бакингемској палати спуштене су заставе на пола копља.
Извор: Reuters

Бакингемска палата: Краљица је преминула

Бакингемска палата је објавила на својој интернет страници да је преминула краљица Елизабета Друга.

Страница је црној боји, а објављена је и фотографија покојне краљице.

"Краљица је мирно умрла у замку Балморал. Краљ и краљица-супруга остаће у Балморалу током вечери, а у Лондон ће се вратити сутра", наводи се у саопштењу Бакингемске палате. 

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу.

"Краљица је мирно умрла у замку Балморал. Краљ и краљица-супруга остаће у Балморалу током вечери, а у Лондон ће се вратити сутра", наводи се у саопштењу Бакингемске палате. 

Заставе на Бакингемској палати и широм Британије спуштене су на пола копља.

Британску круну наследио је краљичин најстарији син Чарлс. 

Светски лидери се опраштају од преминуле британске краљице.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво