Читај ми!

Салман Ружди – шест ствари о прогоњеном витезу

Уочи одржавања трибине на којој је требало да учествује, британски писац Салман Ружди нападнут је савезној америчкој држави Њујорк. Ружди је један од најконтроверзнијих писаца, због кога су настали муслимански протести широм света.

Ружди се, према последњим информацијама, налази у критичном стању. Њега је нападач више пута убо у врат на бини амфитеатра Института у округу Ири.

Одликовање – Британски писац рођен је у Индији. За своје романе, којих је 14, и међу којима је најпознатији Сатански стихови, добијао је Букерове награде. Године 2007. проглашен је витезом за заслуге у књижевности. Одликовала га је краљица Елизабета Друга. Од 2000, Ружди живи у САД.

Претње смрћу – Због својих дела Ружди је стално добијао претње смрћу. Роман Сатански стихови је забрањен у Ирану од 1988. године, јер га многи муслимани сматрају богохулним.

Покојни ирански лидер, ајатолах Рухолах Хомеини, издао је фетву, или едикт, позивајући на Руждијеву смрт. Иран је такође понудио преко три милиона долара награде за особу која убије Руждија. Пре десет година, полузванична иранска верска фондација повећала је награду за убиство Руждија са 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

Сатански стихови – Књига Сатански стихови је, осим у Ирану, забрањена у Индији, Пакистану, Бангладешу, Судану, Јужној Африци, Шри Ланки, Кенији, Тајланду, Танзанији, Индонезији, Сингапуру и Венецуели. Најпознатији Руждијев роман инспирисан је животом исламског пророка Мухамеда. Иначе, ова Руждијева књига је најконтроверзније дело, које је узбуркало светску јавност.

Школовање и глума – Ружди се школовао најпре у Бомбају, а потом у Енглеској на Краљевском колеџу у Кембриџу где је дипломирао на одељењу за историју 1968. године. По завршетку студија ради на телевизији у Пакистану, а онда одлази у Лондон где се бави глумом и маркетингом. 

Романи – Први Руждијев роман зове се Гримус, написан је 1975. године, али је прошао незапажено. За роман Деца поноћи добија Букерову награду. Реч је о алегоријској причи о рођењу модерне индијске нације. Представа под истим именом изведена је у лондонском позоришту „Барбикан“. Иначе, у филму Дневник Бриџит Џонс, Ружди је у једној сцени „глумио сам себе“.

Трећу књигу издаје 1983. под именом Срамота. У питању је бајковита прича о историји једне пакистанске породице и политичким превирањима.

Следе Сатански стихови, и савремена бајка Харун и море прича. Потом и Мавров последњи уздах, Тло под њеним ногама (алтернативна историја модене рок музике), Бес (интензивно се бави проблемом тероризма)... 

Роман под именом Кловн Шалимар је љубавна прича уз богату политичку и историјску позадину, која говори о ери глобализације и необичним спонама.

Преводиоци на мети – Било је више покушаја убиства, али и напада на преводиоце текстова које је Ружди писао. Године 1991, Хитоши Игараши, који је превео Сатанске стихове на јапански језик, избоден је насмрт у својој канцеларији. Раније исте године, италијански преводилац Еторе Каприоло, избоден је у свом стану у Милану, али је преживео напад.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво